Kolač s marelicama nalik 'jajima na oko' bit će hit na svakom uskršnjem stolu

Dr. Oetker Kolač jaje na oko
Vidi originalni članak
  • Ako tražiš recept za neki fini kolač za Uskrs, predlažemo ti ovaj sočan kolač s marelicama 
  • Doslovno se topi u ustima, slastan je, a kombinacija bijelog pudinga i žutih marelica nalik su jajima na oko
  • Osim što će ljubitelji slatkog uživati u svakom zalogaju, ovaj kolač bit će hit svakog uskršnjeg stola

Ovaj voćni kolač, zvan još i „kolač jaje na oko“, nije samo vizualni vrhunac Uskrsa, nego impresionira svojim okusom. Posebnu sočnost kolaču daje krema od pudinga od vanilije i kiselog vrhnja u kombinaciji s marelicama. 

Recept za kolač s marelicama

Sastojci za tijesto: 

• 250 g mekog maslaca

• 200 g šećera

• 1 pakiranje vanilin šećera

• 1 prstohvat soli

• 5 jaja

• 280 g brašna

• 3 žličice praška za pecivo

Sastojci za nadjev:

• 800 ml mlijeka

• 2 pakiranja praška za puding od vanilije

• 100 g šećera

• 2 šalice kiselog vrhnja

• 2 konzerve kompota od marelica

Sastojci za preljev:

• 2 pakiranja glazure za tortu

• 5 žlica šećera

• malo soka od marelica (od konzerviranih marelica)

Life&style Nije Bloody Mary, već Bunny Mary, specijalan, uskršnji koktel. Pripremio Zeko...

Priprema

1. Dobro namasti lim za pečenje da se kolač kasnije lako izvadi. Zatim umuti mekani maslac sa soli, šećerom i vanilin šećerom dok ne postane pjenast. Postupno dodaj jaja i nastavi s miksanjem. Pomiješaj brašno s praškom za pecivo pa dodaj i to smjesi. Tijesto rasporedi po limu, poravnaj te peci oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva (gore/dolje).

2. Dok je kolač u pećnici možeš krenuti s pripremom kreme. Od mlijeka, šećera i praška za puding skuhaj puding od vanilije prema uputama na pakiranju i ostavi da se malo ohladi. Zatim u topli puding umiješaj kiselo vrhnje. Zatim kremu od pudinga namaži na biskvit te ostavi u hladnjaku nekoliko sati (najbolje preko noći).

3. Obje konzerve marelica dobro ocijedi i malo soka sačuvaj za glazuru. Zatim po torti rasporedi breskve s prerezanom stranom prema dolje. Glazuru za tortu skuhaj sa šećerom i sokom od marelica prema uputama na pakiranju te žlicom tanko premaži po torti.

Life&style Uskršnja pletenica: Iz bakine kuharice ukrali smo recept, a i najbolje trikove za mirisnu pletenicu

Posjeti Miss7.24sata.hr