Kolač s marelicama nalik 'jajima na oko' bit će hit na svakom uskršnjem stolu
- Ako tražiš recept za neki fini kolač za Uskrs, predlažemo ti ovaj sočan kolač s marelicama
- Doslovno se topi u ustima, slastan je, a kombinacija bijelog pudinga i žutih marelica nalik su jajima na oko
- Osim što će ljubitelji slatkog uživati u svakom zalogaju, ovaj kolač bit će hit svakog uskršnjeg stola
Ovaj voćni kolač, zvan još i „kolač jaje na oko“, nije samo vizualni vrhunac Uskrsa, nego impresionira svojim okusom. Posebnu sočnost kolaču daje krema od pudinga od vanilije i kiselog vrhnja u kombinaciji s marelicama.
Recept za kolač s marelicama
Sastojci za tijesto:
• 250 g mekog maslaca
• 200 g šećera
• 1 pakiranje vanilin šećera
• 1 prstohvat soli
• 5 jaja
• 280 g brašna
• 3 žličice praška za pecivo
Sastojci za nadjev:
• 800 ml mlijeka
• 2 pakiranja praška za puding od vanilije
• 100 g šećera
• 2 šalice kiselog vrhnja
• 2 konzerve kompota od marelica
Sastojci za preljev:
• 2 pakiranja glazure za tortu
• 5 žlica šećera
• malo soka od marelica (od konzerviranih marelica)
Priprema
1. Dobro namasti lim za pečenje da se kolač kasnije lako izvadi. Zatim umuti mekani maslac sa soli, šećerom i vanilin šećerom dok ne postane pjenast. Postupno dodaj jaja i nastavi s miksanjem. Pomiješaj brašno s praškom za pecivo pa dodaj i to smjesi. Tijesto rasporedi po limu, poravnaj te peci oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva (gore/dolje).
2. Dok je kolač u pećnici možeš krenuti s pripremom kreme. Od mlijeka, šećera i praška za puding skuhaj puding od vanilije prema uputama na pakiranju i ostavi da se malo ohladi. Zatim u topli puding umiješaj kiselo vrhnje. Zatim kremu od pudinga namaži na biskvit te ostavi u hladnjaku nekoliko sati (najbolje preko noći).
3. Obje konzerve marelica dobro ocijedi i malo soka sačuvaj za glazuru. Zatim po torti rasporedi breskve s prerezanom stranom prema dolje. Glazuru za tortu skuhaj sa šećerom i sokom od marelica prema uputama na pakiranju te žlicom tanko premaži po torti.