Koju vrstu čaja odabrati kad si razdražljiva, kad te boli želudac ili kad želiš biti samo - malo sretnija

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Postoje različiti čajevi za određena raspoloženja, nedostatak energije, osjećaje, a istovremeno čajevi su i korisni za zdravlje
  • Čajevi nas hidratiziraju, a kako i sami sadrže kofein, ponekad su bolje rješenje za osjećaj energije tijekom cijelog dana
  • Otkrivamo ti koje vrste čajeva trebaš piti za različite tegobe ili stanja - za razbuđivanje, za sreću, protiv raznih bolova...

Znaš li da je prva šalica čaja popijena u Kini prije gotovo 5000 godina? No, pravu popularnost čaj je stekao u 18. stoljeću u Engleskoj. Prvu široko prihvaćenu mješavinu čaja napravio je Thomas Twining 1706. Danas se čajevi Twining prodaju u više od 100 zemalja svijeta, a piju se više od 300 godina. Čaj je savršeno piće koje može regulirati naše raspoloženje, koncentraciju i budnost.

Postoje različiti čajevi za određena raspoloženja, nedostatak energije, osjećaje, a istovremeno čajevi su i korisni za zdravlje. L-teanin je prirodni sastojak listića čaja, on poporavlja raspoloženje i smanjuje stres. L-teanin pomaže da tijelo apsorbira kofein i da se kofein duže zadrži u tijelu jer ga raspršuje cijelim tijelom umjesto da osjetimo taj jedan vrhunac kofeina koji potom opada. Čajevi nas hidratiziraju, a kako i sami sadrže kofein, ponekad su bolje rješenje za osjećaj energije tijekom cijelog dana.

Čaj je prirodni diuretik - kad piješ puno čaja, primijetit ćeš da moraš češće u WC. Čajevi sadrže flavonoide koji djeluju antiupalno i antidijabetički. Osim toga, čaj podržava srce u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i smanuje rizik najrazličitijih vrsta raka kad ga se uključi u zdravu prehranu i zdravi način života.

Dobar čaj s malo meda i limuna odličan je zimi kad se poželimo opustiti i zaboraviti na dnevni stres.

1. Čajevi koji nas bude i ispunjaju energijom

Zeleni čaj sadrži između 25 i 35 miligrama kofeina, što znači da će te probuditi, ali nećeš biti nervozna kao katkad od kave. To je prirodna zamjena za kavu bez ikakvih štetnih dodataka koje nalazimo u energetskim pićima. Zeleni čaj sadrži L-teanin, aminokiselinu koja prirodno opušta.

Crni čaj sadrži više kofeina - između 40 i 60 mg. Taj će te čaj ujutro snažnije razbuditi od zelenog. I crni čaj sadrži L-teanin koji pojačava alfa valove u mozgu. Bolje ćeš se koncentrirati nakon šalice crnog čaja. Najpopularniji crni čajevi su jutarnji čaj i Earl Grey.

Yerba Mate čaj ne samo da sadrži kofein, već i teobromin, antioksidanse, vitamine, minerale i sve to u savršenoj kombinaciji za snaži nalet energije. A kako je to ipak čaj, a ne kava, vjerojatno nećeš osjetiti onu nervozu koju katkad osjetimo od kave.

2. Čajevi za vrijeme prije spavanja i dublji san

Kamilica je najpoznatiji čaj s uspavljujućim djelovanjem. Kamilica će ti pomoći da se opustiš i smiriš nakon napornog, uzbudljivog dana i s njom ćeš lakše zaspati.

Čaj od lavande umiruje. Poznato je da će te doista opustiti i raspoložiti i od njega ćeš se osjećati relaksirano i opušteno prije odlaska u krevet.

Čaj od valerijane ima sličan učinak kao i od lavande. Valerijana je malo jačeg, gorko slatkog okusa pa ako ne voliš gorke čajeve, prije spavanja potraži neki drugi čaj.

Zdravlje Ovi zimski čajevi su izvrsni za tvoje zdravlje, a ujedno su tako ukusni - pogotovo uz blagdanske kolačiće

3. Najbolji čajevi protiv stresa, anksioznosti i za relaksaciju

Čaj od valerijane dobar je ne samo za spavanje, nego i za opuštanje i smirivanje živaca.

Čaj od ashwagande pije se ujutro da spriječimo bilo kakvu nervozu preko dana i neće utjecati na nivo energije preko dana.

Čaj od ginsenga odličan je protiv umora koji smo osjetili od stresa, ne rada. Čaj od ginsenga pomoći će ti da se opustiš, relaksiraš i budeš mirnija.

Čaj od mente je dobar jer mentol smanjuje osjećaj mentalne napetosti.

Čaj od limunske trave nije naročito popularan, a jako je zdrav. Smanjuje stres i anksioznost. Sadrži puno minerala i hranjivih tvari, ima snažnu aromu koja aromaterapijski smanjuje nervozu, stres i osjećaj panike.

4. Čajevi koji te čine sretnijom

Čaj od šafrana pomaže kod mnogih znakova PMS-a. Šafran potiče mozak da aktivira serotoninske neurotransmitere i od toga se osjećamo vedrije i bolje. Dobro ga je imati u kući ako očekuješ dolazak menstruacije. Nećeš biti tako promjenjivog raspoloženja.

Čaj od turmerika također utječe na neurotransmitere serotonina u mozgu, a utječe i na dopaminske receptore. Čaj od turmerika doista mijenja raspoloženje na bolje, no moraš imati na umu da je dosta snažnog, ljutkastog okusa.

Zeleni čaj dobar je za emocionalnu uravnoteženost jer utječe na polifenole u mozgu da ispuštaju dopamin i od toga se osjećaš bolje.

Čaj od naranče smanjuje osjećaj bijesa i frustracije.

Life&style Nezaboravno božićno druženje uz omiljene Franck čajeve i zanimljive koktele s čajem

5. Čaj za probleme sa želucem

Čaj od komorača velika je pomoć kad se osjećaš strahovito naduto, imaš mučninu ili grčeve.

Čaj od đumbira također pomaže kod nadutosti ili mučnine u vožnji.

Čaj rooibos nije seksi, ali će ti pomoći: zbog obilja flavonoida kvercetina smanjuje grčeve, želučanu težinu i proljev.

Čaj od mente isto je tako čaj za probavni sustav. Pomaže bržoj probavi i protiv zatvora te pomaže sam proces probave. S njim će plinovi prirodno proći kroz tvoj probavni sustav bez nadutosti, vjetrova, grčeva i nelagode.

Čaj od senne je čaj protiv zatvora i pomaže kod uspostave redovitih stolica.

Zeleni čaj sadrži EGCG koji ubrzava metabolizam pa s njime potrošimo nešto više kalorija.

6. Najbolji detoks čajevi protiv nadutosti

Čaj od maslačka prirodno čisti organizam. Američki Indijanci i Kinezi koriste ga od davnina kao prirodno sredstvo detoksikacije.

Čaj od koprive čisti mokraćni sustav, a to znači da pomaže očistiti naše tijelo od različitih toksina.

Posjeti Miss7.24sata.hr