Kako je Carrie Bradshaw od uzora postala negativka? TikTok je nemilice kritizira

HBO Seks i grad
Vidi originalni članak
  • Carrie Bradshaw je trenutačno vruća tema TikToka, ali iz pomalo iznenađujućeg razloga
  • Naime, iz današnje perspektive, protagonistica kultne serije 'Seks i grad' mnogima se čini kao negativac (moraju li protagonisti doista uvijek biti simpatični?!), o čemu se raspravlja na društvenim mrežama
  • Evo što se sve krije iza kritika lika Sarah Jessice Parker Carrie Bradshaw na TikToku

'Seks i grad' jedna je od klasičnih (i turbo gledanih) serija ranih 2000-ih, uz 'Gilmorice' i 'Tračerice'. To su serije koje se i danas iznova gledaju - po tko zna koji put oživljavaju ih milenijalci ili su novootkrivene od strane generacije Z. Ali, kao i mnoge druge stvari iz ranih 2000-ih, dijelovi ovih serija također djeluju prilično zastarjelo.

Srednjoškolci u 'Tračericama' su, kao što naslov sugerira, zli nasilnici, 'Gilmorice' izgledaju pomalo kao da imaju 'pick me girls' sindrom (jesu li doista žene željnih pažnje muškaraca i spremnih na gotovo sve da je i dobiju) - a 'Seks i grad'? Pa, serija 'Seks i grad' je učinila jedan toksičan lik protagonisticom. Tako glasi trenutačna kritika na društvenim mrežama, koja se počela širiti otkako su epizode sada dostupne za gledanje na Netflixu.

Međutim, je li Carrie Bradshaw doista bila toliko loša? I što je najvažnije: je li to uopće važno? Pogledajmo pobliže optužbe protiv možda novinarke s najviše stila u povijesti televizije.

@danielle.fewings Another season of careie bradshaw being the worst villian in television history #satc #sexandthecity #carriebradshaw #hbomax #hbo ♬ original sound - Danielle Fewings

Pad Carrie Bradshaw: od feminističke ikone do negativke

Onome tko će pogledati reprizu 'Seksa i grada' mnoge će stvari vjerojatno biti nerealne. U prvom planu je činjenica da je protagonistica Carrie Bradshaw sa svojom kolumnom koja izlazi jednom tjedno financirala cijeli ormar pun dizajnerske odjeće. Ili da se četiri vrlo uspješne, zaposlene žene u tridesetima redovito uspijevaju družiti u kafiću.

Moda Zovu je modernom Carrie Bradshaw, a mi smo zavirili u njezinu garderobu i život na TikToku!

Ali, možda najnerealnija stvar u vezi serije - barem tako trenutačno tvrde neki korisnici na Instagramu i TikToku pod hashtagovima #carriebradshaw i #carriebradshawvillain - jest kako to da se Carrie Bradshaw ikada sviđala gledateljima. Osim toga, u kritikama 2000-ih čak je slavljena kao feministička ikona sa svojim oslobođenim stilom života s vlastitim stanom, vlastitim prihodima i otvorenim seksualnim životom.

@ropotinder the most insufferable character #satc #carriebradshaw #sexandthecity ♬ original sound - Daria Ropotan

Optužbe iznesene u ovim kritičkim videozapisima kreću se od sasvim blagih tumačenja poput „Carrie je loša prijateljica“ do žešćih optužbi da je Carrie narcis. Scene i dijalozi seciraju se do najsitnijih detalja kako bi se dokazao Carrien navodno loš karakter.

Evo (djelomičnog) popisa scena namijenjenih otkrivanju Carrie Bradshaw kao negativke:

• Carrie ne želi razumjeti zašto joj Charlotte ne želi posuditi novac da kupi njezin stan
• Carrie kritizira knjigu svog kratkotrajnog dečka Burgera - jednostavno zato što se usudio opisati Newyorčanku koja nosi gumicu za kosu (što je prilično necool u 2000-ima, za razliku od danas)
• Carrie osuđuje Samanthu zbog njenog divljeg seksualnog života nakon što ju je uhvatila na djelu 
• Carrie progoni Bigovu bivšu ženu Natashu kako bi razgovarala s njom umjesto da tugujuću ženu ostavi na miru
• Carrie pokazuje malo suosjećanja za Mirandu nakon što ona pokušava oprostiti nevjeru svom partneru Steveu

Iz današnje perspektive, 'Seks i grad' je izgubio sjaj - ali ne (samo) zbog Carrie Bradshaw

Ono što ova kritika definitivno pokazuje, možda posebice onima koji su 'Seks i grad' gledali s ružičastim nostalgičnim naočalama, jest činjenica da je Carrie Bradshaw sve samo ne heroj - i da, kao partnerica i kao prijateljica, uvijek radi goleme pogreške.

Danas se još neke stvari čine problematičnima u vezi serije: na primjer, da Carrie Bradshaw i njezine tri najbolje prijateljice opetovano daju homofobne i transfobne izjave. Transseksualci se koriste za viceve, biseksualnost Carrie prikazuje kao iluziju, a odnos Samanthe Jones sa ženom kao „fazu". 

Ali, postavlja se također pitanje koliko je uopće smislena kritika ako se neki lik smatra problematičnom figurom samo zato što je „nesavršen”. Uostalom, dopadljivost uopće nije potrebna kako bi se stvorio zanimljiv lik koji gledatelju donosi zabavu. Možda baš naprotiv: upravo tada lik postaje zabavan i (za razliku od simpatičnog) blizak. Na primjer, jedna je korisnica prigodno komentirala video pod nazivom 'Carrie is a Villain': "Shvatila sam da je razlog zašto sam toliko mrzila Carrie to što me podsjećala na mene samu."

Moda Scholl natikače su očito it obuća kad je i Carrie Bradshaw zamijenila svoje štikle njima

Posjeti Miss7.24sata.hr