Kad sve s tijestom za kolače krene krivo: 10 savjeta za 10 nezgodnih situacija
- Već te grize savjest što nisi ispekla nijedne kolačiće za Božić? Nadamo se da ne! I nadamo se da kad ih (i ako ih) počneš raditi, ništa neće poći po krivu
- Jer to bi bio recept za jedan omanji živčani slom, zar ne? Zato smo se odlučili pripremiti i za najgore scenarije
- Tijesto se lijepi, ili je presuho, ili se trga kad ga pokušaš razvaljati... Svemu ima lijeka. Pripremili smo 10 trikova za 10 nezgodnih situacija s tijestom za kolače
- Pročitaj također: Božićne kolačiće pečemo unaprijed, a s ovim trikom se neće osušiti i stvrdnuti, ma kako dugo stajali
Ah, sve bi to moglo biti tako divno. Svake godine, puni motivacije i entuzijazma, bacamo se na pečenje kolačića koji će, nadamo se, zasladiti adventsko vrijeme ne samo nama već i obitelji, prijateljima i poznanicima. Božićno pečenje obično pruža zadovoljstvo, neki ga čak smatraju i meditativnim poslom. Stoga je još više razočaravajuće kada stvari ne idu po planu (što se svakako može dogoditi).
Dobra je vijest da se mnogi problemi mogu brzo ispraviti ako znamo prave trikove. Uz nekoliko dobro osmišljenih koraka, možeš čak i najneposlušnije tijesto za kolačiće vratiti na pravi put – obećajemo! Evo 10 trikova za 10 problema s tijestom.
1. Tijesto za kolačiće je previše suho i mrvičasto
Nekoliko kapi mlijeka, vode ili pola žličice neutralnog ulja često je dovoljno da tijesto postane podatnije. Jednostavno kratko umiješaj odgovarajući sastojak dok se tijesto ne može ponovno oblikovati.
2. Tijesto za kolačiće je previše mekano i ljepljivo
Stavi tijesto, pokriveno, u hladnjak na oko 15-30 minuta. Ako nije dovoljno čvrsto, dodaj jednu ili dvije žlice brašna ili mljevenih orašastih plodova. Ali budi oprezn: dodaj ih štedljivo, malo pomalo, kako kolačići ne bi postali tvrdi.
3. Prhko tijesto za kolačiće se trga prilikom razvaljanja
Tijesto kratko mijesi rukama kako bi malo zagrijala masnoću. Alternativno, tijesto možeš razvaljati između dva lista papira za pečenje – to će ga održati lijepim i stabilnim.
4. Kolačići se šire tijekom pečenja
Često je problem što je maslac premekan. Oblikuj tijesto u kuglu i dobro ga ohladi. Dodavanje malo dodatnog brašna također može pomoći.
5. Tijesto za kolačiće ima bljutav okus
Često nije potrebno puno da bi tijesto dobilo intenzivniji okus. Prstohvat soli, malo vanilije ili limunova korica ističu puno arome bez promjene konzistencije.
No, nije samo tijesto za kolačiće ono što može uzrokovati probleme, već i sve ostalo. Ali ne brini ako naiđete na bilo koju od sljedećih poteškoća – reći ćemo što učiniti. 5 uobičajenih pogrešaka u pečenju kolačića – i kako ih brzo popraviti
6. Kalupi za kolačiće zaglave se u tijestu
Pokušaj ovo: Umoči kalupe u brašno ili šećer (šećer u prahu ili fini kristalni šećer) prije nego što ih utisneš u tijesto. To će olakšati odvajanje tijesta i zadržavanje jasnih kontura.
7. Pečeni kolačići postaju previše tvrdi
Jednostavno spremi male kolačiće u posudu s kriškom jabuke. Alternativno, poslužit će i kriška tosta. Već pečeno tijesto upit će vlagu i ponovno omekšati. Važno: Kako bi spriječila pojavu plijesni, redovito mijenjaj jabuku ili tost.
8. Kolačići su se zalijepili za lim za pečenje
Nažalost, to se često događa s pretankim tijestima ili kada se ne koristi odvajajući sloj. Koristi papir za pečenje ili silikonsku podlogu kako bi spriječila lijepljenje. Ako su se kolačići već zalijepili, pričekaj da se malo ohlade – često se tada sami odvoje. Alternativno, tanka špatula, pažljivo uvučena ispod, pomoći će.
9. Čokoladni premaz je previše viskozan
Ako čokoladni premaz jednostavno ne postiže pravu konzistenciju, pregust je, to je često zato što je rastopljen na previsokoj temperaturi ili predugo zagrijavan. Dodaj jednu do dvije čajne žličice neutralnog ulja (na primjer, ulje repice ili kokosovo ulje) ili malo kakao maslaca i lagano miješaj dok smjesa ponovno ne postane lijepa i tekuća. Uvijek otopi čokoladni premaz na pari na laganoj vatri kako bi spriječila da ne postane previše viskozan.
10. Glazura je pregusta
Ako glazura postane grudasta ili se teško razmazuje, potrebno je više tekućine. Dodaj sok od limuna, vodu ili mlijeko (ovisno od čega je glazura napravljena) kap po kap dok ne dobije glatku, lako sipku konzistenciju. Ako je glazura postala prerijetka, može se ponovno zgusnuti s malo prosijanog šećera u prahu.