Kad bi božićni blagdani imali okus, bili bi kao ovaj tiramisu s jabukama
- S dolaskom zime i blagdana sve više razmišljamo što ćemo za Božić poslužiti kao slatki desert za cijelu družinu, a polako već i guštamo u finim, mirisnim, aromatičnim slasticama
- Jednom kad iskušamo tiramisu s jabukama, ovog recepta se nikada nećemo zasititi
- Recept za tiramisu s jabukama donosi sve što želimo od slastice: kremasta je, hrskava i puna okusa koji se idealno spajaju, a za pripremu ne trebaju nam jaja
Kako zamisliti idealan blagdanski kolač? Cimet, fina krema, špekulas keksi, jabuke… Baš sve to ima ovaj tiramisu s jabukama koji će zasigurno oduševiti cijelu obitelj (i goste), jer na božićni način reinterpretira popularnu slojevitu slasticu. Piškote i kakao prah koje poznajemo (i volimo) iz tiramisua sada su popraćeni ukusnim jabukama – i kremom bez jaja. Neodoljivo!
Sastojci za tiramisu s jabukama
• 4 jabuke
• 1 žlica maslaca
• 3 žlice šećera
• 50 ml soka od jabuke
• 100 g grožđica
• cimet, po ukusu
• kakao u prahu
• špekulas keksi za posipavanje, po želji
Za kremu:
• 250 g mascarpone sira
• 150 g jogurta
• 2 žlice meda
• 200 ml vrhnja za šlag
• 200 g piškota
Tiramisu s jabukama - priprema:
1. Oguli sve jabuke, očisti te nareži na kockice. Zagrij maslac u manjoj posudi i dodaj komadiće jabuke. Pospi šećerom pa umiješaj grožđice. Sve dobro izmiješaj i deglaziraj sokom od jabuke. Poklopi te pirjaj 10-15 minuta dok ne nastane gusta, zrnasta konzistencija. Povremeno promiješaj dok se pirja. Nakon toga makni lonac s vatre i pusti da se kompot ohladi.
2. Istuci vrhnje u čvrsti šlag. Napravi sloj kreme od mascarponea, jogurta i meda. Pjenjačom sve izmiješaj dok ne postane glatko pa pažljivo umiješaj šlag.
3. Sada je vrijeme za slaganje u slojeve: prvo stavi piškote u posudu za pečenje, prekrij ih polovicom kompota od jabuka i na vrh također stavi pola kreme. Sve ponovi, dakle, opet biskvit, zatim kompot pa završi kremom. Stavi u hladnjak preko noći da se sve dobro prožme.
4. Prije posluživanja pospi mrvicama špekulas keksa i/ili kakao prahom, ovisno o želji.
Savjet: ovaj kolač možeš poslužiti i u čašama, izgledat će efektno!