Juha od limuna i slanutka ili pak tjestenina s limunom? Mi biramo oboje, a donosimo i recepte
- Kako su dani postali sunčaniji i topliji, tako se poboljšalo i naše raspoloženje, ali hrana koja se svakodnevno nalazi na našem stolu
- Sada ćemo na nekoliko mjeseci zaboraviti na teška, začinjena jela i okrenuti se laganoj, svježijoj hrani
- U potrazi za inspiracijom za prava (pro)ljetna jela, nabasali smo na dva odlična recepta u kojima glavnu riječ vodi - limun, bez obzira na to što se radi o slanim jelima
- Pročitaj također: Recept s 5 zvjezdica i odličan dijetalni ručak: Pileća prsa u limunovom soku
Jedna vrlo popularna izreka kaže da, kada nam život da limune, napravimo limunadu i to smatramo sasvim dobrim savjetom koji se može primijeniti na razne načine, čak i doslovno. No, ako baš nismo raspoloženi za limunadu, od limuna ćemo napraviti neki ukusni kolač ili ga pak dodati u - slana jela. Iako će to na prvu nekima zvučati pomalo neobično, osobito ako je limun glavna zvijezda cijelog jela, a ne tek dodatak u obliku nekoliko kapi soka, vjeruj nam, radi se o jako ukusnim i osvježavajućim jelima kakva nam baš trebaju tijekom ovih sunčanih i toplih dana koji će, kako vrijeme odmiče, postati samo topliji.
U potrazi za inspiracijom za osvježavajuća, a zasitna jela od limuna, nabasali smo na dva odlična jela - juhu od limuna i slanutka te tjesteninu s limunom za koje ti donosimo i recepte.
Juha od limuna i slanutka
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- Žličica sušenog peršina
- Žličica kima
- Pola žličice kurkume
- Prstohvat papra
- 2 konzerve slanutka
- 1 litra povrtnog temeljca
- Korica i sok jednog limuna
- Sol po ukusu
Priprema:
- U loncu zagrij maslinovo ulje pa na njemu poprži nasjeckani luk dok ne postane proziran. Dodaj nasjeckani češnjak i poprži još nekoliko minuta pa dodaj kurkumu, kim i peršin.
- Kratko promiješaj i svemu dodaj slanutak koji si prethodno ocijedila i isprala. Miješaj nekoliko minuta pa prelij temeljcem i ostavi da prokuha. Kada je sve prokuhalo, smanji jačinu vatre i kuhaj još 15 minuta.
- Nakon 15 minuta, makni juhu sa štednjaka i ostavi 10-ak minuta da se ohladi. Potom sve izmiksaj štapnim mikserom pa ponovno vrati na laganu vatru i umiješaj koricu i sok od limuna te papar i sol po ukusu. Ostavi da proključa pa makni s vatre i posluži.
Tjestenina s limunom i orasima
Sastojci:
- 160 g špageta
- 3 češnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 100 g oraha
- 50 svježeg peršina
- Korica cijelog limuna i sok od polovice
- 100 ml vode od kuhanja tjestenine
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Špagete skuhaj prema uputama na pakiranju.
- Za to vrijeme, na maslinovom ulju kratko poprži češnjak (otprilike dvije minute). Na poprženi češnjak stavi kuhane špagete sa 100 ml vode u kojoj su se kuhali.
- Umiješaj sjeckane orahe, peršin, koricu i sok od limuna i začini po ukusu. Sve dobro promiješaj i posluži.