Jedni svježi luk drže u kupaonici, a drugi u spavaćoj sobi. Totalna ludost ili briljantna ideja?

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Luk je jedna od namirnica koju zbog mogućnosti upijanja mirisa ne bi trebala čuvati u hladnjaku, ali bi ju zbog istog svojstva trebala držati u kupaonici
  • Svježe narezan luk ostavljen preko noći može ti pripomoći u tome da ukloniš ustajale neugodne mirise koji su se nakupili u kupaonici
  • Tijekom zimskih mjeseci izuzetno je korisno držati ga u spavaćoj sobi jer djeluje kao prirodan lijek koji uspješno umiruje kašalj i čisti dišne puteve

Ovih dana korisnici na društvenoj mreži Twitter raspravljaju o terminu 'shower onion', odnosno o praksi držanja luka u kupaonici. Dok se jedni čudom čude ovom "izumu", drugi su uvjereni kako je riječ o vrlo praktičnom triku koji pomaže u održavanju svježine njihove kupaonice. I premda zvuči nevjerojatno, čini se kako su u pravu.

Life&style Uštedi novac i vrijeme: Ovo učinkovito sredstvo za čišćenje kupaonice možeš napraviti za 30-ak sekundi

Svježe narezani luk uspješno upija okolne mirise pa ti tako može pripomoći u tome da ukloniš ustajale mirise iz vlastite kupaonice. Od vlage, preko fekalija do sredstava za čišćenje... kupaonica je uistinu prostorija u kojoj se miješaju različiti mirisi, a u uklanjanju istih trebao bi pomoći upravo svježe narezan luk ostavljen preko noći. U početku se to može činiti kontraproduktivnim, s obzirom na to da će svježe narezani luk za početak pustiti svoj snažni miris, ali daj  mu vremena i ubrzo će početi upijati okolne mirise.

U raspravu su se ubrzo uključili i oni koji svježi luk, posebice u zimskim mjesecima, drže i u vlastitoj spavaćoj sobi. Razlog tome ovoga puta nije održavanje svježine prostorije, već vjerovanje kako kriške narezanog crvenog luka postavljene uz uzglavlje kreveta mogu poslužiti kao prirodan lijek u borbi protiv gripe i prehlade. Ostavljen preko noći, luk nam može pomoći na prirodan način očistiti dišne puteve i umiriti kašalj, a ovim trikom nerijetko se služe roditelji male djece.

Life&style Nareži luk, stavi ga u čarape i tako prespavaj noć - znaš li što će se dogoditi?

No, osim pored kreveta, narezani luk bismo vrlo lako mogli staviti i u krevet. Točnije, mogla bi na spavanje otići sa svježim lukom pritisnutim na stopalo i zaštićenim čarapom. U stopalu se nalaze živčani završeci povezani s brojnim organima u tijelu, a ovo je samo jedna od metoda kojom se tijelo nastoji osloboditi napetosti.

Znanstvenici su došli do saznanja da je luk vrlo efikasan u borbi protiv upalnih procesa u organizmu te pri suzbijanju stanja koji dovode do oksidativnog stresa. Ova namirnica pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka, regulaciji razine šećera u krvi te ima detoksikacijska svojstva koja pročišćuju krv.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr