Je li takozvani intervalni post najzdravija dijeta ikada? Evo što kažu doktori

Shutterstock/instagram
Vidi originalni članak
  •  16:8 ili 5:2 – post je trenutačno u trendu
  • Znanstvenici su nedavno otkrili zdravstvene prednosti naizmjeničnog ili intervalnog posta
  • Pogledaj o čemu se radi te kako funkcionira ta metoda

Sve je više postova na društvenim mrežama gdje razne osobe tvrde kako su zahvaljujući intervalnom postu izgubili 10 kilograma za tri mjeseca. Post s prekidima postoji u različitim varijantama koje se individualno prilagođavaju vlastitom životu – kod početnog, takozvanog „16:8 – posta“, se 16 sati posti i osam jede, kod „5:2“ se normalno jede, a dva dana se posti.

A sada: 36:12!

Znanstvenici okupljeni oko Franka Madea sa Instituta za molekularne bioznanosti u Grazu bavili su se drugom varijantom – takozvanim intervalnim postom (36:12), kod kojeg su ispitanici - koji su postili po toj metodi – izgubili oko četiri kilograma masnoće s trbuha, ali su se pojavili i drugi zdravstveni benefiti.

Za potrebe istraživanja su 30 zdravih ispitanika normalne težine podijelili u dvije grupe. Jedna grupa hranila se po principu 36:12, a druga je jela bez posta jela koja su sami birali. Osim smanjenja težine, u prvoj grupi su se nakon četiri tjedna poboljšali izmjena tvari i krvni tlak, a upalne vrijednosti tijela bile su niže. Osim toga, znanstvenici su zaključili da se u 12 sati jelo više nego obično, ali još uvijek 25 posto manje od grupe koja nije postila.

Life&style Tajna dijeta: Svjetske zvijezde se odriču ove jedne stvari - i sve redom skidaju kilograme

Slabi li post imunitet?

Prijašnja istraživanja pokazala su da post može smanjiti imunitet. U najnovijem istraživanju su znanstvenici iz Graza istraživali tu povezanost. Rezultat: čak i nakon šest mjeseci intervalnog posta nije došlo do negativnog učinka na tjelesni imunitet. Doduše, mora se spomenuti da su se negativni učinci posta pojavili u drugim istraživanjima tek nakon godine dana.

Dakle, trebamo li svi postiti?

Pravi odgovor na to pitanje bi u ovom trenutni bio „da i ne“. Naime, usprkos nekoliko istraživanja na tu temu su podaci o intervalnom postu kod ljudi još uvijek prilično tanki. A brojna istraživanja obavljena na životinjama ne mogu se jednostavno 1:1 prenijeti na ljude. Ranija istraživanja pokazala su da intervalni post nema značajne prednosti pred drugim metodama dijeta kod kojih se smanjuje unos kalorija – i nije lakše izvediva metoda. Međutim, dugotrajna istraživanja o mogućim kasnijim posljedicama kompletno nedostaju. Stručnjaci zbog toga savjetuju da o postu razgovaraš sa svojim liječnikom pa tek tada testiraš koja varijanta bi mogla biti alternativa.

Moda Želiš prodati odjeću koju ne nosiš? Onda trebaš znati ovo

 

Posjeti Miss7.24sata.hr