Jamie Oliver tiramisu: Ubacio je čokoladu, vino i naranče, a tiramisu je gotov za 30 minuta!
- Ako tražiš recept za slasticu koju ćeš brzo i lako napraviti, a impresionirat će goste, ovaj tiramisu je savršen
- Pripremljen za manje od 30 minuta, razvija svoj puni okus u hladnjaku dok se ti opuštaš i pripremaš za večeru
- Ovaj tiramisu je slastica koja se spravlja bez stresa i uistinu je ukusan
Očekuješ goste? Nema problema! S ovim receptom za tiramisu Jamiea Olivera bez napora ćeš impresionirati svoje goste. Usput, ovaj talijanski desert je Jamiev omiljeni. Za razliku od Venecijanaca, koji se u svojim desertima u potpunosti fokusiraju na kavu, vrhnje i biskvit, čokolada je apsolutna obaveza za britanskog chefa. Kava i čokolada su najbolji prijatelji, više puta naglašava kuhar. I moramo priznati, potpuno se slažemo.
Također neobično: Jamie Oliver u svom tiramisuu koristi tučene bjelanjke, što, premda nije tradicionalno, čini tiramisu prekrasno laganim, a mascarpone toliko kremastim da dobiva puno na bogatstvu. To će zajamčeno impresionirati tvoje goste.
Recept za vrhunski tiramisu Jamieja Olivera
Sastojci za 12 porcija:
• 250 g tamne čokolade
• 50 g maslaca, narezanog na kockice
• 2 prstohvata morske soli
• 175 g piškota
• 400 ml vruće, zaslađene kave
• Vin Santo ili neko drugo slatko desertno vino
• 4 jaja
• 100 g šećera u prahu
• 750 g mascarpone sira
• 2 organske naranče
• nekoliko svježih zrna kave, fino mljevenih
Priprema:
1. Stavi staklenu zdjelu iznad lonca s lagano kipućom vodom (pazi da voda ne dodiruje dno zdjele). U zdjelu stavi 200 grama čokolade. Dodaj narezani maslac i prstohvat soli te topi oko pet minuta, povremeno miješajući.
2. U veliku, duboku posudu stavi piškote. Pažljivo prelij vrućom, zaslađenom kavom. Dodaj nekoliko kapi vina u rastopljenu čokoladu, dobro promiješaj i ravnomjerno rasporedi po piškotama. Zagladi špatulom i ostavi da se ohladi.
3. Odvoji bjelanca od žumanaca, stavi bjelanca u jednu zdjelu, a žumanca u drugu. Dodaj šećer i još jednu kap vina, po želji, žumancima. Miksaj mikserom ili ručno oko pet minuta, dok se šećer ne otopi, a žumanca ne postanu blijeda i pjenasta. Umiješaj mascarpone i naribanu koru od jedne naranče.
4. Miksaj bjelanca s prstohvatom soli dok ne dobiješ čvrste vrhove. Zatim lagano umiješaj snijeg u smjesu žumanaca i mascarponea koristeći veliku metalnu žlicu.
5. Kremastu smjesu rasporedi po sloju čokolade i zagladi površinu. Zrna kave zdrobi i pospi ih po vrhu. Preostalu čokoladu naribaj po vrhu. Preko toga naribaj koru od preostale naranče. Tiramisu stavi u hladnjak na najmanje jedan do dva sata.