Izlet u rodni kraj Mate Lovraka: Povratak u djetinjstvo s družbom Pere Kvržice i Vlakom u snijegu

Kulturni centar Mato Lovrak
Vidi originalni članak
  • Svi smo obožavali Vlak u snijegu i Družbu Pere Kvržice, a izletom u Veliki Grđevac, rodni kraj autora ovih romana, ponovno ćemo se prisjetiti nezaboravnih trenutaka iz djetinjstva
  • Centar Mate Lovraka prekrasna je turistička atrakcija u kojoj će posjetitelji pronaći repliku mlina družbe Pere Kvržice i lokomotivu iz romana Vlak u snijegu
  • Interaktivna spomen soba Mate Lovraka još je jedna atrakcija koja u Veliki Grđevac privlači brojne posjetitelje

Izlet u Veliki Grđevac, mjesto pokraj rijeke Grđevice, za tren će te vratiti u djetinjstvo. Poznati dječji romani "Vlak u snijegu" i "Družba Pere Kvržice" u tom mjestu postaju stvarnost. Naime, u skrivenom kutku Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se Kulturni centar "Mato Lovrak" koji je nastao na temelju spomenutih romana Mate Lovraka, pisca iz velikogrđevačkog kraja.

Centar Mate Lovraka

Na temeljima romana "Družba Pere Kvržice" i "Vlak u snijegu" dječjeg književnika Mate Lovraka, rođenog velikogrđevčana niknuo je Lovrakov centar sa replikom mlina – vodenice i lokomotive parnjače s tri vagona. Po interesu turističkih agencija se zaključuje da je već sada Lovrakov centar izuzetno interesantna edukativno-turistička destinacija.  Najčešći posjetitelji su upravo školarci koji svoj izlet započinju u spomen-sobi Mate Lovraka koja se nalazi u obližnjoj osnovnoj školi, odakle ih vlakić vozi sve do Lovrakova centra gdje uživaju u ostatku postava. 

Osim školarcima, ova prekrasna turistička lokacija dostupna je i svim ostalim posjetiteljima koji će tamo naći identičnu repliku mlina družbe Pere Kvržice, na istom mjestu gdje su ga obnavljali Pero i družba. U sklopu Centra položen je pružni kolosijek na kojemu je postavljena lokomotiva parnjača s tri vagona, kao uprizorenje Lovrakova djela "Vlak u snijegu". U centru se nalaze rekonstruirana tradicijska Mlinareva kuća, dječje igralište te šetnica uz vodotok s klupama. Prostor je izuzetno atraktivan jer se nalazi na šumskom području uz potok Grđevicu, pritok rijeke Česme.

Spomen soba kao atrakcija

Spomen soba Mate Lovraka još je jedna atrakcija koja brojne posjetitelje privlači u Veliki Grđevac. Interaktivna soba ispunjena je predmetima iz Lovrakova života – knjigama, fotografijama, vlakom, dokumentima i svjedodžbama. Učiteljica Tatjana Šafarić bila je najviše oduševljena upravo Lovrakovom sobom:

"Upravo nas je ovo zadnje najviše zaintrigiralo. Nekako smo pretpostavili da je tako veliki književnik bio i odličan učenik, ali to nije bilo baš tako. Uz lagani povjetarac uživali smo u vožnji turističkim vlakićem. Njime smo se odvezli do Kulturnog centra Mato Lovrak. Tamo nas je dočekao pravi vlak iz dječjeg filma 'Vlak u snijegu' i stara mlinareva kuća sa vodenicom. Saznali smo kako su ljudi nekad živjeli bez struje u kući. Pomogli smo u pranju i glačanju rublja na starinski način", ispričala je učiteljica.

"Ulaskom u vlak prisjetili smo se i zadrugara i složno zapjevali Himnu zadrugara. Poigrali smo se i na obližnjem igralištu. Prošetali smo šumom, odlično smo se zabavili i puno toga naučili", dodaje.

Bazeni, sportski tereni i igralište

Sportsko - rekreacijski centar Veliki Grđevac sastoji se od 25 metarskog dubokog bazena, plitkog bazena za djecu s dvije „gljive“, te hidromasažnog bazena s ljekovitom vodom. Uz bazene, tu se još nalaze veliko dječje igralište, teniski i odbojkaški teren, sala s biljar stolom, stolom za stolni tenis te stolni nogomet. Naravno, tu se nalazi i ugostiteljski objekt u  kojem za vrijeme rada bazena gosti mogu kupiti hranu te osvježavajuća pića i sladolede.

Life&style Skriveni dragulji za savršene Instagram fotke: Ovo su predivne lokacije u Hrvatskoj za koje vjerojatno nisi čula!

Centar Mato Lovrak nudi jedinstveni sadržaj tijekom cijele godine (ljeto-jesen - "Mlin Družbe Pere Kvržice"; zima-proljeće - "Vlak u snijegu"). U neposrednoj blizini Centra nalazi se poučna Staza prijatelja prirode u dužini 2 km. Na stazi se nalazi nekoliko postaja na kojima se posjetitelji mogu upoznati s florom i faunom ovoga kraja. Biljni svijet je izuzetno bogat raznovrsnim šumskim vrstama, a uz veliki broj šumskih životinja, koje je moguće vidjeti i danju, posebna atrakcija je vidra, koja kao simbol obilježava općinski grb, te manja kolonija dabrova, koja obitava nedaleko mlina Družbe Pere Kvržice.

Obnavljanjem starog bazena s novim sportsko rekreacijskim sadržajima, te povezivanje istog kompleksa "stazom Družbe Pere Kvržice", Veliki Grđevac je već postao jedno od dominantnijih turističkih odredišta Bjelovarsko bilogorske županije, s velikim izgledima da svaki odrasli posjetitelj doživi povratak u djetinjstvo, a djeca se dobro zabave. Turističku ponudu upotpunjuje obližnji ŠRC "Kukavica", smješten u srcu šume koji pruža odmor u prirodi i odmak od svakodnevnog ubrzanog načina života. Okružen je biciklističkim i konjičkim stazama.

Life&style Vrijeme je za jednodnevni izlet! Ove lokacije u blizini Zagreba savršen su odabir

Osim atraktivnih prirodnih resursa koji obitavaju na tom području, Centar posjeduje restoran s prenoćištem, polivalentnu dvoranu (za različite sastanke, predavanja, tečajeve, seminare, te za različite društveno-zabavne aktivnosti), sportsko-rekreacijske terene (rukometno, košarkaško, nogometno igralište, igralište za odbojku na pijesku itd..), vanjske tuševe, te staju za konje. 

Svake godine u Centru, krajem svibnja ili početkom lipnja  održavaju se Lovrakovi dani kulture s ciljem što boljeg predstavljanja i upoznavanja Lovrakovog lika i njegovih djela. Kao dio sadržaja Lovrakovih dana kulture, u Centru Mato Lovrak održava se Sajam kreativnosti. Na Sajmu se izlažu različiti zavičajni suveniri i rukotvorine, tu je likovna i kiparska kolonija, a bogat je i kulturno-zabavni program, kao i gastronomska ponuda.

Posjeti Miss7.24sata.hr