Izbjegavaš ugljikohidrate? Ovih pet pogrešaka veže se uz takvu prehranu

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Odlučila si skinuti koji kilogram? Danas mnogi zbog toga ugljikohidrate proglase neprijateljem 
  • Inzistiraš li na prehrani siromašnoj gljikohidratima? Možda ti se pritom potkrala neka od ovih 5 pogrešaka...
  • Provjeri radiš li stvarno najbolje za svoje tijelo?

Tko želi smršaviti, prije ili kasnije će naletjeti na trend prehrane s malo ugljikohidrata. To ne čudi, jer u međuvremenu se pojavilo bezbroj vrlo ukusnih recepata koji imaju malo ugljikohidrata. Međutim, ako sama odlučiš prestati jesti ugljikohidrate, to nije dovoljno da zdravo mršaviš. Naprotiv: tko radi određene pogreške, može naštetiti svom tijelu. Dakle, obavezno izbjegavaj sljedeće pogreške…

Beauty Osvoji L'Occitane kozmetiku vrijednu 550 kuna

 

1. Unosiš premalo kalorija

Naravno da reduciranje kalorija ima smisla ako želiš izgubiti težinu. Međutim, moraš paziti da svom tijelu – usprkos promjeni prehrane – daješ dovoljno energije. Također je važno uzimati dovoljno hranjivih tvari poput bjelančevina i vitamina. Ako to ne radiš, onda mogu nastati pojave koje negativno djeluju na izmjenu tvari u organizmu te mogu omesti tvoj cilj – gubljenje težine.

2. Prestroga si prema sebi

Ako želiš postići svoj cilj, važno je da napraviš realan plan, tako da ga doista možeš izdržati. Dakle, ako izbacuješ ugljikohidrate iz prehrane, nemoj si odmah zabraniti sve slastice. Ako, na primjer, navečer rado pojedeš komadić čokolade, radi to i dalje. Naime, ako si odjednom sve zabraniš, velika je vjerojatnost da nećeš izdržati i sve će biti uzalud.

3. Jedeš premalo ugljikohidrata

Možda to zvuči paradoksalno, ali između „manje“ i „malo“ ugljikohidrata postoji razlika. Dakle, nemoj kompletno izbaciti ugljikohidrate sa svog menija, nego smanjuj na minimalno 125 g po danu. Tako ćeš i dalje imati dovoljno snage da izdržiš dan te dovoljno vitamina i hranjivih tvari. Uostalom, sasvim izbaciti ugljikohidrate iz prehrane ne bi ti preporučio ni jedan liječnik.

4. Ne slušaš svoje tijelo

Ugljikohidrati su ekstremno važni za stvaranje energije u tijelu. Ako smanjiš unos, može doći do iscrpljenosti, vrtoglavice i sporijeg razmišljanja. Pazi na signale koje ti šalje tijelo. Ako ustanoviš te simptome kod sebe, povećaj svakodnevni unos ugljikohidrata kako bi imala dovoljno energije.

Life&style Većinu dana provodiš u sjedećem položaju? Onda slijedi ove bitne savjete kako bi ostala zdrava

5. Pretjerano si aktivna

Ako se redovito intenzivno baviš sportom, onda hrana siromašna ugljikohidratima i nije najbolje rješenje za tebe. Naime, kao što je već navedeno, ugljikohidrati su važan izbor energije. Ako smanjiš unos, a od tijela tražiš enormne napore, lako ćeš se preopteretiti te riskirati čak i ozljede. Ako si jako sportski aktivna, bolje je pronaći drugi način prehrane za sebe.

Posjeti Miss7.24sata.hr