Izašao je novi roman Sally Rooney: je li 'Intermezzo', knjiga godine prema BookTok-u, vrijedna tolikog hypea?

Instagram @bookandpaper
Vidi originalni članak
  • Nakon tri hvaljena romana, 'Razgovori s prijateljima', 'Normalni ljudi' i 'Divni svijete, gdje si', napokon je objavljena i najnovija knjiga Sally Rooney pod nazivom 'Intermezzo' 
  • Knjiga 'Intermezzo' proglašena je na BookTok- u knjigom godine
  • Može li četvrta knjiga slavne autorice opravdati toliki hype?

Napokon je ovdje: tjednima je BookTok bio pun najava najnovijeg romana Sally Rooney 'Intermezzo'. Čini se kao da je cijeli internet čekao da se konačno ušuška u jedan od opisnih, filozofskih, intelektualnih i zabavnih romana Sally Rooney. Međutim, može li 'Intermezzo' doista opravdati ovaj hype?

Radnja romana 'Intermezzo' Sally Rooney

Za razliku od njezina prva tri romana, ovaj govori o dva muška protagonista – braći Peteru i Ivanu. S jedne strane je onaj stariji, Peter. Ima 32 godine, privlačan je, ima relativno dobar društveni život i uspješan je odvjetnik za ljudska prava. Deset godina mlađi Ivan, pak, njegova je suprotnost: nije baš društveno aktivan, nosi aparatić za zube i u školi su ga maltretirali zbog izgleda. Studira teorijsku fiziku i zarađuje istovremeno pobjeđujući u šahu.

Dva brata se ne podnose. Relativno rano postaje jasno da Peter misli da je njegov brat „poseban" i da se jednostavno ne može uključiti u društvene situacije jer je poput robota. Ivan pak smatra da je njegov brat arogantan – ni studij filozofije nije mu pomogao. Ali, njih dvojica su braća i povezuje ih jedna stvar: njihov otac je upravo umro od raka.
Roman prati njih dvojicu na putu kroz tugu, a ti su putovi prilično su različiti – obojica se drugačije suočavaju sa smrću i njezinim posljedicama. Bol i ljudske veze u središtu su priče – kao i u svim njezinim knjigama.

@faberbooks Happy Intermezzo publication day! 💙♟️ Intermezzo by Sally Rooney is out now. Bookshops around the UK and Ireland opened early this morning to welcome readers with coffee, illustrated covers and more♟️💙 ‘Even if it’s rare, to have a few times in life and no more, still worth living for, he thinks. To have met her like this: beautiful, perfect. A life worth living, yes.’ #sallyrooney #intermezzo #sallyrooneybooks ♬ original sound - Pete

Zašto je Sally Rooney toliko hvaljena?

Čak i Michelle Obama ima Sally Rooney na svom popisu za čitanje. 'Intermezzo' je njen četvrti roman čije iščekivanje na BookTok-u nije moglo biti veće. Romani 'Razgovori s prijateljima i 'Normalni ljudi' bili su veliki bestseleri, a prema obje knjige snimljeni su i filmovi. A njezina treća knjiga, 'Divni svijete, gdje si', također je pogodila srž koje milenijalci i generacija Z trenutačno traže.

Life&style Ovih 7 knjiga čija se radnja odvija ljeti i na idiličnim lokacijama, nećemo ispuštati iz ruke

Autorica prvenstveno piše o kompleksnim ljudima koji imaju složene odnose. Protagonisti su obično povrijeđeni, depresivni, ne znaju što bi sami sa sobom i nemaju pojma kako se izliječiti – a opet moraju ići kroz život, stvarati veze i nekako se snalaziti. S njima se mogu poistovjetiti mnogi mladi ljudi. Nitko zapravo ne zna kako se nositi s boli, ali ona je tu. Nitko zapravo ne zna kako zdravo komunicirati s drugima, ali ne žele ni biti sami.

Glavni likovi uvijek su načitani, raspravljaju o klasama, politici, seksualnosti, društvenim pitanjima i filozofiji – te svojim strahovima i brigama oko svega. Ranjivi su i emotivni, skloni cinizmu. Sally Rooney jednostavno uspijeva uhvatiti zeitgeist cijele generacije (ili čak dvije) kao nitko drugi.

Naravno, BookTok također igra veliku ulogu u hypeu oko književnice. U SAD-u, na primjer, pet mjeseci prije objavljivanja, 2500 primjeraka nove knjige podijeljeno je određenim kritičarima, influencerima i slavnim osobama – to, naravno, stvara vrlo ekskluzivnu pompu.

@rushmere_ Intermezzo by Sally Rooney is OUT NOW! Grab your copy from @craigavonwaterstones 📘 #MyRushmere #SallyRooney #Intermezzo #normalpeople #connellwaldron #book #booktok #bookclub #reading #new #outnow ♬ original sound - Pete

Sve u svemu, teško da ijedna autorica uspijeva dočarati dijaloge i unutarnje monologe koji su jednako toliko stvarni kao i ona. Sve je čak pomalo nespretno, sve se slijeva jedno u drugo i misli se prevrću jedna preko druge. Međutim, način pisanja Sally Rooney toliko je britak, toliko zarazan, nešto u čemu se lako možeš izgubiti.

Knjiga 'Intermezzo' još nije izišla kod nas, ali može se naručiti putem interneta, premda vjerujemo kako će se brzo pojaviti na policama knjižara.  

Life&style 10 najseksi naslova koje ćeš obožavati čitati ovo ljeto - ni s jednom od ovih 'spicy' knjiga nećeš pogriješiti!

Posjeti Miss7.24sata.hr