Isprobaj jednostavan štrudl od trešanja i griza za prste polizati
- Sezonu trešanja treba iskoristiti do kraja pa smo izvukli ovaj recept iz bakine kuharice
- Priprema je vrlo jednostavna, posebno ako kore za savijaču kupimo na tržnici (ukusnije su nego industrijske)
- Za razliku od klasičnog štrudla, ovaj je na okus manje masan, a punjenje je bogatije zbog griza
Vrijeme trešanja polako čak i prolazi - treba iskoristiti dok ih još ima na tržnicama. Nisu više tako skupe, a ruku na srce, ni više tako dobre - idealno ih je iskoristiti za kolač. A ne trebamo ni napominjati koliko su zdrave. Prisjetili smo se jednog recepta kakav su radile i naše bake, štrudla od trešanja (da, znamo da se književno kaže savijača, ali štrudl zvuči nekako slasnije), ali s grizom. Ovo je jedna od varijacija klasičnog recepta za štrudl i najčešće se radi s trešnjama ili višnjama, postoji u mnogim zamašćenim tekicama u kojima se recepti zapisuju generacijama.
Što je potrebno:
9 tankih kora za savijaču
3 jaja
25 dkg šećera
5 dl jogurta
2 dl ulja
25 dkg grisa
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
sok od pola limuna
75 dkg očišćenih trešanja
Postupak:
1. Dobro izradi jaja i šećer pa u to dodaj griz, prašak za pecivo, ulje i jogurt te sve skupa dobro izmiksaj. Dodaj sok od pola limuna i još malo promiješaj.
2. Svaka štrudla mora imati tri kore. Uzmi jednu koru i premaži je tom smjesom. Na nju stavi drugu koru i opet bogato premaži smjesom jaja, griza, jogurta i ulja. Na vrh stavi i treću koru, namaži je pripremljenom smjesom i po njoj rasporedi 1/3 trešanja. Savij sve u štrudlu i stavi u blago namašćeni lim.
3. Ponovi još dva puta s preostalim korama - dobit ćeš ukupno tri štrudle.
4. Gore po štrudlama razmaži malo otopljenog maslaca, ako želiš da kora bude hrskavija ili ostatak pripremljene smjese, po želji. Peći na 220°C otprilike pola sata.
Isto možeš napraviti i s višnjama (i njima je sezona!), no onda nemoj u smjesu dodavati sok od limuna. Trešnjama dobro dođe malo kiselkastog okusa, no uz višnje koje su same po sebi kiselije bilo bi to previše.