Iskoristi šljive na nabolji način: Ova sočna i mirisna savijača šarmirat će sve goste
- Sa šljivama se svašta može, a prvo što nam 'pada na pamet' je definitivno omiljena štrudla. I to ne bilo kakva štrudla
- Ova prefina savijača je savršen recep za kasno ljeto i ranu jesen, a okus je jednostavno neodoljiv
- missZDRAVA donosi vrlo efektan recept kojeg su mnogi dijelili na društvenim mrežama
Počela je sezona šljiva, a to znači da ćemo se u idućih mjesec-dva družiti s ovim omiljenim voćem. Zato je potrebno oboružati se savršenim receptima i dobro iskoristit idućih nekoliko tjedana, jer, nažalost, sezona šljiva ne traje dugo.
Jedan od naših omiljenih recepata je savijača sa šljivama, a ako se dobro pripremi, sigurno će raspametit sve ukućane i goste.
Šljive se vole s cimetom, no sjajno će se složiti i s vanilijom te bademima. Kombinaciji tako možeš dodati i skuhani puding od vanilije koji će štrudlu učiniti bogatijom i zasitnijom.
Također, tijesto svakako premaži maslacem kako bi bilo hrskavije, a savijaču možeš prije pečenja posipati i smeđim šećerom koji će se za vrijeme pečenja divno karamelizirati.
Sastojci:
- 6 listova tijesta za savijače
- 1000 g šljiva
- 80 g smeđeg šećera
- 80 g maslaca
- 100 g krušnih mrvica
- mljeveni cimet
- limunova korica
- 2 žlice kokosovog ili smeđeg šećera
Priprema:
Očisti šljive od koštica, izreži na četvrtine i pirjaj na maslacu i šećeru. Kada su gotove, dodaj im cimet i limunovu koricu.
List tijesta za savijače premaži maslacem, pa ga poklopi drugim listom koji zatim poškropi otopljenim maslacem i stavi šljive koje ćeš posuti mrvicama. Savij i stavi u lim.
Postupak ponovi sve dok ne potrošiš sav nadjev. Savijače namaži preostalim maslacem i peci 20 minuta na 200°C ili dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Dobar tek!