Imamo recept za najjednostavniju, ali i najfiniju klasičnu tortu od jagoda i šlaga
- Počela je sezona jagoda i jako se veselimo raznim slasticama od ovog slatkog, neodoljivog voća
- Mirisne i sočne jagode, nježni biskvit i fini šlag – lako možeš dočarati tortu od jagoda za svoj slatki stolić!
- Donosimo ti recept za klasičnu tortu od jagoda sa šlagom
Ne smatra se uzalud torta od jagoda sa šlagom klasikom. Tako je ukusna, a tako jednostavna – a i pojede se tako brzo. Osnovni recept je vrlo jednostavan. Ova torta od jagoda izgleda sjajno na nedjeljnom stolu nakon ručka uz kavu čak i bez kompliciranih dekoracija.
Torta od jagoda i šlaga - recept
Sastojci (za kalup promjera 26 cm)
Za biskvit:
• 4 jaja
• 3 žlice vruće vode
• 150 g šećera
• 2 pakiranja vanilin šećera
• 100 g brašna
• 100 g kukuruznog škroba
• 1 pakiranje praška za pecivo
Za nadjev:
• 800 g jagoda
• 600 ml vrhnja za šlag
• 2 pakiranja vanilin šećera
• 2 pakiranja učvršćivača za šlag
• 70 g šećera
Za ukrašavanje:
• 200 ml vrhnja za šlag
• 1 pakiranje učvršćivača za šlag
• 1 pakiranje vanilin šećera
• listići badema
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva °C (gornja/donja toplina ili 180 stupnjeva ventilator), namasti kalup za pečenje i stavi vrhnje za šlag u hladnjak.
2. Odvoji bjelanca od žumanaca u različite, čiste posude za miješanje. Stuci žumanca zajedno s vrućom vodom pomoću miksera da budu pjenasti. Zatim dodaj šećer i vanilin šećer i miješaj dok se šećer ne otopi i ne dobije krema.
3. Od bjelanaca stuci jako čvrst snijeg. Stavi snijeg na kremu. U manjoj zdjeli pomiješaj brašno, škrob i prašak za pecivo pa to prosij na snijeg. Sada sve pažljivo promiješaj, ulij u kalup i odmah peci 30 minuta. Zatim izvadi iz pećnice i ostavi da se ohladi.
4. Dok se biskvit hladi na rešetki, operi jagode i ukloni peteljke. Odvoji 19 jagoda otprilike jednake veličine, a ostale nareži na tanke ploške ili komadiće.
5. Zatim tuci vrhnje za šlag na srednjoj brzini 30 sekundi, zatim prebaci na veću brzinu i pospi vanilin šećerom, učvršćivačem i šećerom te istuci u čvrsti šlag.
6. Ohlađeni biskvit prereži nožem dva puta vodoravno da dobiješ 3 sloja. Odvoji dvije trećine kreme.
7. Narezane jagode kratko umiješaj u kremu. Na pladanj za tortu stavi jedan od tri biskvita, premaži površinu polovicom kreme od jagoda, na nju stavi drugi biskvit te premaži ostatkom kreme. Sada na vrh stavi zadnji sloj i premaži kremom bez jagoda.
8. Na kraju rasporedi po torti preostale jagode, a u sredinu stavi 3 komada. Zatim tortu od jagoda stavi u hladnjak na 3 sata ili preko noći.