Imamo recept za legendarnu pitu od limuna i meringe iz serije 'Kućanice' i apsolutno je božanstvena

Freepik Foto: Lemon Meringue Pie
Vidi originalni članak
  • Inspiraciju za recepte često pronalazimo u filmovima i TV serijama
  • Jedan klasik je poznata pita od limuna i meringe iz kultne serije 'Kućanice' 
  • Donosimo ti recept za slasnu pitu iz 'Kućanica', koja savršeno spaja nostalgiju, eleganciju i užitak

U seriji 'Kućanice' je Bree Van de Kamp (glumi je Marcia Cross) poznata po ukusnim jelima i kolačima – a ova pita se zaista ističe. Riječ je o „Lemon Meringue Pie“, kako se zove u seriji, odnosno, piti od limuna i meringe. 

Kombinacija svježe limunske kreme i prozračne meringe stvara svečanu atmosferu, a istovremeno ostaje divno lagana, što je čini savršenom za zimu i blagdansko vrijeme. Istovremeno, citrusne note donose ugodnu svježinu nakon bogatog blagdanskog obroka. Pita koja savršeno spaja nostalgiju, eleganciju i užitak – i prenosi nas u Wisteria Lane dok uživamo u svakom zalogaju.

Pita od limuna i meringe - recept

Sastojci:

Za tijesto: 

• 170 g višenamjenskog brašna (tip 405)

• 1 prstohvat soli

• 90 g hladnog maslaca, narezanog na kockice

• 3–5 žlica hladne vode

Za kremu od limuna:

• sok i kora od otprilike 1 1/2 organska limuna

• 480 ml vode

• 140 g šećera

• 3 organska žumanjka

• 50 g kukuruznog škroba

• 30 g maslaca

• 1 prstohvat soli

Za meringu:

• 3 organska bjelanca

• 110 g šećera u prahu

• 1 prstohvat soli

Life&style Jamie Oliver tiramisu: Ubacio je čokoladu, vino i naranče, a tiramisu je gotov za 30 minuta!

Priprema:

1. Brzo umijesi brašno, sol, maslac i hladnu vodu u glatko tijesto. Razvaljaj tijesto, obloži kalup za pitu i peci na 200 stupnjeva oko 15 minuta.

2. Za kremu od limuna najprije u blenderu izmiksaj sok i koru od limuna, vodu, šećer, žumanjke, kukuruzni škrob i prstohvat soli dok ne postane glatko, a zatim procijedi kroz sito.

3. Smjesu s maslacem zagrij u loncu, neprestano miješajući, dok se ne stvori gusta krema. Izlij je na prethodno pečenu koru i ostavi da se ohladi.

4. Istuci bjelanca, prstohvat soli i trećinu šećera dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Postupno dodaj preostali šećer i nastavi miksati dok se ne formira sjajna meringa.

5. Meringu ravnomjerno rasporedi po kremi od limuna ili s pomoću vrećice za ukrašavanje oblikuj male vrhove. Peci kolač na 170 stupnjeva oko 8 minuta ili dok ne postane zlatno smeđe boje.

6. Ostavi kolač da se potpuno ohladi i pospi ga korom od limuna prije posluživanja.

Life&style Vruća čokolada s neobičnim sastojcima (jedan je sladoled!) po receptu Jamiea Olivera

Posjeti Miss7.24sata.hr