Ideja za fino jelo u toplim danima: ljetna tjestenina - s džinom!
- Želiš unijeti malo Bella Italia ozračja u svoj dom, točnije kuhinju?
- To će ti savršeno uspjeti s ovim ukusnim receptom za finu ljetnu tjesteninu
- Odmak od klasike čini neobičan sastojak: džin!
Bilo s pestom, šugom, svježim plodovima mora ili s povrćem: jela od tjestenine jednostavno su nam omiljena, čak i u toplim danima. Međutim, ako želiš dodati malo raznolikosti u svoj repertoar recepata, preporučujemo ovu ukusnu ljetnu tjesteninu s džinom. Jednostavno ju je pripremiti, osvježavajuće je zaokružuju limun i džin, a također je i finog okusa. Isprobaj je odmah!
Sastojci za 4 porcije:
• 500 g tjestenine
• 200 g koncentrata rajčice
• ½ limuna
• 1 ljutika
• 2 režnjića češnjaka
• 120 ml džina
• 1-2 žličice čili pahuljica
• 200 ml vrhnja
• 25 g maslaca
• maslinovo ulje
• 100 g parmezana
• sol
• papar
• svježi listovi bosiljka
Priprema
1. Napuni veliki lonac vodom, dodaj malo soli i ostavi da voda zakipi.
2. U međuvremenu prereži limun te prži jednu polovicu na odrezanoj strani u tavi dok se ne zapeče i ne karamelizira. Zatim je ostavi sa strane.
3. Nareži ljutiku na komadiće. Zatim zagrij veliku duboku tavu s 2-3 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri i u njoj prži komadiće 4-5 minuta dok ne postanu staklasti. Zatim dodaj češnjak i čili pa sve prži još 2-3 minute.
4. Stavi koncentrat rajčice u tavu, sve zajedno dobro promiješaj pa prži oko 5 minuta dok umak ne postane svijetlo crvene boje i karameliziran. Zatim umaku dodaj džin, sve jednom promiješaj i ostavi da se krčka na laganoj vatri 2-3 minute.
5. Dodaj vrhnje u tavu i nastavi kuhati na laganoj vatri. Začini po ukusu solju i paprom, dodaj maslac i sve promiješaj.
6. Tjesteninu spravi u kipućoj slanoj vodi prema uputama s pakiranja. Kad bude al dente, izvadi oko 50 ml vode od kuhanja tjestenine iz lonca i dodaj umaku od rajčice i džina.
7. Ocijedi tjesteninu, a zatim dodaj umaku u tavi. Prelij sokom od pečenog limuna te dodaj ¾ parmezana. Sve dobro promiješaj dok se sir ne rastopi.
8. Sve začini solju i paprom, a zatim ravnomjerno rasporedi po tanjurima, ukrasi preostalim parmezanom i listićima svježeg bosiljka te posluži dok je toplo.