Frizijska torta od lisnatog tijesta stiže sa sjevera Njemačke i nevjerojatno je jednostavna
- Ovaj recept dolazi s krajnjeg sjevera Njemačke - nisu vješti kao francuski kuhari, ali njemačke slastice prilično su nam bliske
- Frizijska torta spravlja se brzo i to od samo nekoliko sastojaka
- Još jedan veliki plus: vrlo vjerojatno će dobro uspjeti i sasvim nevještim početnicima u pečenju kolača
Kad pomisliš na kolače, misliš li na sate pečenja, miksanja, miješanja i čišćenja u kuhinji? Ovaj recept za frizijski kolač naučit će te da se može i drugačije. Frizijska torta smatra se najbržim receptom za tortu na svijetu, izgleda sjajno na stolu i uvijek uspijeva. Zato, uživaj!
Sastojci:
• 2 paketa lisnatog tijesta u bloku iz hladnjaka
• 30 g šećera
• 150 g sitno narezanih šljiva prokuhanih sa 2 žlice šećera (ili domaći pekmez od šljiva)
• 2 pakiranja učvršćivača za šlag
• 2 pakiranja vanilin šećera
• 400 g vrhnja za šlag
• po želji malo šljivovice
• malo masnoće
Priprema
1. zvadi najprije lisnato tijesto iz ambalaže i ostavi da malo odstoji na sobnoj temperaturi.
2. Tijesto iz jednog paketa podijeli na dva jednaka dijela i pažljivo razvaljaj svaki na veličinu za kalup za torte promjera 24 ili 26 cm. Premaži svaki krug s malo masnoće i stavi da se peče u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta na 160 stupnjeva. Isto napravi i s drugim krugom od lisnatog tijesta.
3. Izvadi lisnato tijesto iz pećnice i stavi prvi krug na dno kalupa za torte te premaži musom od šljiva. Po želji u njega možeš dodati malo šljivovice.
4. Stavi vrhnje u zdjelu i postupno dodaj učvršćivač za šlag i šećer te tuci ručnim mikserom dok ne nastane čvrst šlag.
5. Čim se šlag stisne, premaži ga preko musa od šljiva, i zagladi. Ponovi još jednom s drugim komadom tijesta pa sve stavi u hladnjak.
6. Ispeci drugo lisnato tijesto, također razvaljano na promjer kalupa. Nareži ga na 12 komada, pospi šećerom u prahu i raspodijeli po torti kao na slici.