Francuska piletina u umaku od papra zamijenit će steak u papru kao laganije, brže i zdravije jelo
- U ove tmurne i hladne dane dobrodošla nam je na stolu fina 'comfort' hrana koja će nam razveseliti nepce
- Kako bismo piletini dali dodatni aromatični twist, predlažemo pileće zabatke u finom umaku od papra
- Piletina će biti predivno meka i sočna, spravlja se jednostavno i brzo, a možeš je i kombinirati s raznim prilozima
Ova prefina piletina „au poivre“ („u papru“) spravlja se od pilećih otkoštenih zabataka koji se prže u tavi dok ne porumene, a zatim se pirjaju u umaku s paprom na tavi dok ne postanu mekani i sočni. Karamelizirani zapečeni komadići koji su ostali na dnu tave od prženja piletine daju bogatiji okus umaku. Premda se u klasičnom „au poivreu“ koristi i konjak, u ovoj verziji nema alkoholnog pića. Umjesto toga, malo soka od limuna daje dodatnu aromu bogatom, baršunastom umaku.
Posluži piletinu sa širokim rezancima ili s hrskavim kruhom da upije umak. Naravno, možeš skuhati i rižu, krumpir ili mješavinu povrća - opcija je mnogo. Ako ti slučajno ostane piletine, možeš je sutradan pomiješati s tjesteninom i naribanim parmezanom za brzi ručak.
Piletina u papru - recept
Sastojci (za 4 porcije):
• 1 žlica cijelih zrna crnog papra
• 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
• 8 pilećih zabataka bez kostiju i kože
• sol
• 2 žlice neslanog maslaca
• 2 žlice nasjeckane ljutike
• 1 šalica pileće juhe (oko 240 ml)
• ½ šalice vrhnja (oko 120 g)
• 3 grančice majčine dušice
• 1 žlica soka od limuna
• 1 žlica nasitno nasjeckanog peršina, plus još malo za ukrašavanje
• hrskavi kruh ili široki rezanci (po želji)
Priprema:
1. Stavi zrna papra u malu vrećicu koja se može zatvoriti. Pomoću bata ili dna lonca nježno zdrobi zrna papra dok grubo ne napuknu (alternativno možeš koristiti i mužar.) Ostavi sa strane.
2. U tavi zagrij ulje na srednjoj razini. Posoli piletinu. U dvije serije prži piletinu dok posvuda ne porumeni, oko 5 minuta po seriji. Prebaci na tanjur. Izlij preostalo ulje u tavu.
3. Dodaj maslac i ljutiku u tavu i kuhaj miješajući dok se maslac ne otopi, a ljutika ne omekša, oko minute. Dodaj juhu, vrhnje, grančice majčine dušice i zrna papra pa dobro promiješaj da se podignu svi zapečeni komadići sa dna posude.
4. Dodaj piletinu (i sav nakupljeni sok), pusti da zavrije i kuhaj okrećući i povremeno podlijevajući umakom, dok se ne skuha i termometar umetnut u najdeblji dio zabatka ne pokaže 165 stupnjeva (6 do 8 minuta).
5. Podijeli piletinu na 4 tanjura te pospi majčinom dušicom.
6. Dodaj sok od limuna u tavu i miješaj dok se umak malo ne zgusne, oko 2 minute. Posoli i umiješaj peršin.
7. Žlicom prelij umak preko piletine i ukrasi s još peršina. Po želji posluži s hrskavim kruhom ili širokim rezancima.