Francuska juha od rajčice: Recept za klasik koji obožavamo u neodoljivo šarmantnom izdanju
- Za izradu ovog recepta za juhu od rajčice potrebno je oko pola sata, od početka do kraja
- Želiš li u potpunosti uživati u svakom zalogaju, predlažemo da juhu poslužiš uz preprženi kruh, odnosno baguette krutone s češnjakom
- Ova juha može biti i savršena ideja za svaki obrok, a mi donosimo originalni recept
- Pročitaj više: Kremasta tjestenina sa špinatom i ricottom osvaja punim okusom
Ovaj francuski klasik lako se priprema i ima fantastičan okus. Savršen je kao ideja za večeru, kada želiš uživati u nečemu što je primamljivo i nije preteško, ali ipak utješno i lako te zasiti
Za izradu ovog recepta za juhu od rajčice potrebno je oko pola sata, od početka do kraja. Rajčice nakon pola sat fino omekšaju, a svi okusi se savršeno razviju i sljubljuju.
Želiš li u potpunosti uživati u svakom zalogaju, predlažemo da juhu poslužiš uz preprženi kruh, odnosno baguette krutone s češnjakom. Tostiraj kriške baguettea u pećnici, premaži ih maslinovim uljem, a zatim po površini utrljaj češnjak. Izvrsni su sami, a posebno su ukusni umočeni u juhu. Recept je za 4 osobe.
Francuska juha od rajčice
Sastojci - za juhu:
- 1 glavica luka
- 2 žlice repičina ulja
- 2 žlice koncentrata rajčica
- 200 ml suhog bijelog vina
- 1 konzerva pelata (850 ml)
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 čili papričica
- 1 lovorov listopad sol i papar
- šećer
Sastojci - za okruglice:
- 500 g purećeg batka (bez kostiju)
- 1 glavica luka
- 1 žlica maslaca
- 2 kriške starog bijelog kruha ili 3 kriške tosta
- 4 grančice timijana
- 100 g ovčjeg sira
- 1 žumance
- sol i papar
Sastojci - dodatno:
- 1 konzerva artičoka (425 ml)
- 4 kriške baguettea
- 1 žlica repičina ulja
Priprema:
- Luk nareži na kockice, poprži na vrućem ulju pa na kraju umiješaj i s lukom kratko poprži koncentrat. Umiješaj vino, pelate iz konzerve zajedno sa sokom i temeljac.
- Čili raspolovi, izvadi mu sjemenke pa ga, kao i lovor, ubaci u juhu. Pusti da zavrije, smanji vatru pa pusti da krčka 45 minuta. Juhu potom izmiksaj, protisni kroz cjedilo te posoli i popapri.
- Meso samelji, a luk nareži na sitne kockice pa ga propirjaj na zagrijanom maslacu. Tost namoči da omekša pa ga iscijedi.
- Timijan i sir nasjeckaj te ih izmiješaj s mesom, lukom, žumanjkom, tostom te s malo soli i papra. Od smjese oblikuj okruglice i kuhaj ih u slanoj vodi 10 minuta, a potom ih ocijedi.
- Artičoke raščetvori i kratko zagrij u juhi. Kriške kruha nareži na četvrtine i poprži na vrućem ulju. Okruglice stavi u juhu pa je posluži s preprženim kruhom. Umjesto preprženog baguettea uz juhu možeš poslužiti i hrskave grisine.