Evo kako pravilno složiti namirnice u hladnjak - duže će ostati svježe i uštedit će ti struju!
- U vrijeme kada je u stanu pametno imati zalihu namirnica za tjedan ili dva, svaki centimetar u hladnjaku je izuzetno bitan
- Kamo dođe povrće, gdje staviti mliječne proizvode i koje se voće uopće drži u hladnjaku?
- Ako spadaš među one koje jednostavno nasumično slažu namirnice u hladnjak, onda imamo upute za tebe…
Doista postoje mala pravila na koja treba obratiti pažnju kod slaganja namirnica u hladnjak. Naime, svaka namirnica ima svoje savršeno mjesto u hladnjaku. Razlog tome su različite temperaturne zone koje postoje u hladnjaku te su predodređene za određene namirnice – koje će tada duže ostati svježe ili će duže zadržati okus. I to nije sve: samo pravilno slaganje namirnica može uštedjeti energiju.
Hladne zone u hladnjaku
Različite temperaturne zone nastaju zato jer u hladnjaku cirkulira zrak. Hladan zrak pada prema dolje. Stoga je u svakom odjeljku drugačija temperatura.
• 0 stupnjeva: u modernim hladnjacima postoji takozvani „nula-stupnjeva-odjeljak“ u kojem namirnice poput voća i povrća duže ostaju svježe.
• 0 – 5 stupnjeva: ova zona nalazi se na najdonjem dijelu hladnjaka – osobito uz stražnji dio.
• 2 – 3 stupnja: na staklenoj ploči.
• 3 – 5 stupnjeva: ova zona nalazi se u srednjem odjeljku.
• 6 – 8 stupnjeva: ova temperatura je u prosjeku u posudi za povrće u hladnjaku. Staklena ploča zadržava vlagu.
• 8 stupnjeva: što više prema gore, to je toplije. U najgornjem odjeljku hladnjaka je oko 8 stupnjeva.
• 10 – 15 stupnjeva: najtoplije je na vratima hladnjaka.
Najgornji odjeljak
U najgornjem odjeljku hladnjaka je toplije. Tamo je najbolje držati namirnice koje ne trebaju biti jako ohlađene. Također otvorena jela – npr. konzerve ili staklenke – možeš držati u tom dijelu. Te namirnice možeš alternativno držati na vratima hladnjaka.
• Marmelade
• Otvorene staklenke i konzerve&
• Maslac
• Sir
• Napitci
• Umaci
• Ostaci jela
• Veliko egzotično voće: ananas, dinje i sl.
Srednji odjeljak
Tu spadaju mliječni proizvodi. Temperatura je oko tri do pet stupnjeva. Sir možeš staviti i na najgornji odjeljak. Svježe mlijeko bilo bi idealno staviti na srednji odjeljak – tu će duže trajati.
• Jogurt
• Svježi sir
• Svježe mlijeko
• Sir
• Vrhnje
Najdonji odjeljak
U najdonjem odjeljku hladnjaka, dakle na staklenoj ploči, uglavnom je dva do tri stupnja. Tamo je dobro držati meso i lako pokvarljive namirnice – jer je prilično hladno.
• Salame
• Meso
• Riba
Posuda za povrće
Kao što samo ime otkriva, tu se drži povrće i voće. Zbog tamošnje temperature će duže ostati svježe.
Na primjer, sljedeće povrće možeš držati u hladnjaku:
• Mrkva
• Salata
• Brokula
• Gljive
• Šparoge
• Kupusnjače
Sljedeće voće, primjerice, možeš držati u hladnjaku:
• Grožđe
• Bobice
• Smokve
Sljedeće voće i povrće nemoj držati u hladnjaku:
• Rajčice
• Krastavce
• Tikvice
• Krumpir
• Avokado
• Mango
• Banane
• Limun
Radije ih drži u otvorenoj posudi u kuhinji.
Vrata od hladnjaka
I vrata od hladnjaka su podijeljena na odjeljke:
Najgornji odjeljak:
• Maslac
• Jaja
Srednji odjeljak:
• Umaci
• Dressing
• Otvorene staklenke (kiseli krastavci i sl.)
Najdonji odjeljak:
• Napitci
Osim pravog odjeljka, također trebaš pripaziti da otvorene namirnice, poput sira ili salame, držiš u spremnicima, a ne u pakiranju. Naime, tada se brzo kondenzira voda te se namirnice brže kvare.
POGLEDAJ PETU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FOTOGRAF I GLAZBA