Evo kako pravilno složiti namirnice u hladnjak - duže će ostati svježe i uštedit će ti struju!

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • U vrijeme kada je u stanu pametno imati zalihu namirnica za tjedan ili dva, svaki centimetar u hladnjaku je izuzetno bitan
  • Kamo dođe povrće, gdje staviti mliječne proizvode i koje se voće uopće drži u hladnjaku?
  • Ako spadaš među one koje jednostavno nasumično slažu namirnice u hladnjak, onda imamo upute za tebe…

Doista postoje mala pravila na koja treba obratiti pažnju kod slaganja namirnica u hladnjak. Naime, svaka namirnica ima svoje savršeno mjesto u hladnjaku. Razlog tome su različite temperaturne zone koje postoje u hladnjaku te su predodređene za određene namirnice – koje će tada duže ostati svježe ili će duže zadržati okus. I to nije sve: samo pravilno slaganje namirnica može uštedjeti energiju.

via GIPHY

Hladne zone u hladnjaku

Različite temperaturne zone nastaju zato jer u hladnjaku cirkulira zrak. Hladan zrak pada prema dolje. Stoga je u svakom odjeljku drugačija temperatura.

• 0 stupnjeva: u modernim hladnjacima postoji takozvani „nula-stupnjeva-odjeljak“ u kojem namirnice poput voća i povrća duže ostaju svježe.

• 0 – 5 stupnjeva: ova zona nalazi se na najdonjem dijelu hladnjaka – osobito uz stražnji dio.

• 2 – 3 stupnja: na staklenoj ploči.

• 3 – 5 stupnjeva: ova zona nalazi se u srednjem odjeljku.

• 6 – 8 stupnjeva: ova temperatura je u prosjeku u posudi za povrće u hladnjaku. Staklena ploča zadržava vlagu.

• 8 stupnjeva: što više prema gore, to je toplije. U najgornjem odjeljku hladnjaka je oko 8 stupnjeva.

• 10 – 15 stupnjeva: najtoplije je na vratima hladnjaka.

Najgornji odjeljak

U najgornjem odjeljku hladnjaka je toplije. Tamo je najbolje držati namirnice koje ne trebaju biti jako ohlađene. Također otvorena jela – npr. konzerve ili staklenke – možeš držati u tom dijelu. Te namirnice možeš alternativno držati na vratima hladnjaka.

• Marmelade

• Otvorene staklenke i konzerve&

• Maslac

• Sir

• Napitci

• Umaci

• Ostaci jela

• Veliko egzotično voće: ananas, dinje i sl.

Life&style Ovih 11 namirnica nikada ne smiješ držati u hladnjaku – premda većina nas to radi

Srednji odjeljak

Tu spadaju mliječni proizvodi. Temperatura je oko tri do pet stupnjeva. Sir možeš staviti i na najgornji odjeljak. Svježe mlijeko bilo bi idealno staviti na srednji odjeljak – tu će duže trajati.

• Jogurt

• Svježi sir

• Svježe mlijeko

• Sir

• Vrhnje

Najdonji odjeljak

U najdonjem odjeljku hladnjaka, dakle na staklenoj ploči, uglavnom je dva do tri stupnja. Tamo je dobro držati meso i lako pokvarljive namirnice – jer je prilično hladno.

• Salame

• Meso

• Riba

Posuda za povrće

Kao što samo ime otkriva, tu se drži povrće i voće. Zbog tamošnje temperature će duže ostati svježe.

Na primjer, sljedeće povrće možeš držati u hladnjaku:

• Mrkva

• Salata

• Brokula

• Gljive

• Šparoge

• Kupusnjače

Life&style Koliko često doista moraš čistiti hladnjak? I kako ćeš to najbolje učiniti?

Sljedeće voće, primjerice, možeš držati u hladnjaku:

• Grožđe

• Bobice

• Smokve

Sljedeće voće i povrće nemoj držati u hladnjaku:

• Rajčice

• Krastavce

• Tikvice

• Krumpir

• Avokado

• Mango

• Banane

• Limun

Radije ih drži u otvorenoj posudi u kuhinji.

Vrata od hladnjaka

I vrata od hladnjaka su podijeljena na odjeljke:

Najgornji odjeljak:

• Maslac

• Jaja

Srednji odjeljak:

• Umaci

• Dressing

• Otvorene staklenke (kiseli krastavci i sl.)

Najdonji odjeljak:

• Napitci

Osim pravog odjeljka, također trebaš pripaziti da otvorene namirnice, poput sira ili salame, držiš u spremnicima, a ne u pakiranju. Naime, tada se brzo kondenzira voda te se namirnice brže kvare.


POGLEDAJ PETU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FOTOGRAF I GLAZBA


Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr