Evo kako izbjeći najveće pogreške kod prženja mesa u tavi koje mnoge od nas rade

Bernard Tuck/Unsplash
Vidi originalni članak
  • Kad smo kratke s vremenom, a očekuje nas nekoliko gladnih usta za stolom, onda je najlakše ispržiti meso „na naglo“, odnosno – u tavi 
  • Međutim, to i nije baš najlakša zadaća – meso se lako preprži, presuši, bude žilavo…
  • Kako bi izbjegla najčešće pogreške pri prženju mesa u tavi, prouči ova 4 savjeta 

Naizgled jednostavna zadaća: ispržiti meso na tavi. Čini se superjednostavno – uzmemo komad mesa i bacimo ga na ulje u tavi, okrenemo koji puta i kad se „zažari“ – to je to! Međutim, svašta može poći po zlu – za meso i one koji ga jedu. Kako zagrijati tavu, kada okrenuti meso, treba li puno „dirati“ meso dok se prži u tavi – donosimo te i druge odgovore na najčešća pitanja kad je riječ o prženju mesa u tavi. 

1. Kada staviti meso u tavu 

Najčešća pogreška pri prženju mesa (što možeš uvijek čuti u raznim kulinarskim emisijama na televiziji) jest stavljanje mesa u nezagrijanu ili čak hladnu tavu. Što će se dogoditi? Meso će se odmah zalijepiti za tavu. Dakle, jako vruća tava (stavi masnoću u tavu i grij dok se na masnoći ne stvore mali nabori – ne smije se dimiti, jer to znači da je previsoka temperatura) i masnoća u njoj osnovni su preduvjet za uspješno pržen komad mesa. 

2. Okretanje mesa 

Prerano okretanje mesa još je jedan razlog zašto komadi mesa ostanu zalijepljeni za tavu. Mesu je potrebno neko vrijeme da se dobro zaprži, da se „zatvori“, odnosno dobije finu koricu prije nego što ga treba okrenuti na drugu stranu. Dakle, pusti meso da se dobro isprži sve dok ne postane tamnije – ako je panirano, dok ne dobije zlatnožutu boju. Lagano gurni meso – ako nije zalijepljeno za tavu, vrijeme je za okretanje. 

Za vrijeme prženja često imamo potrebu okretati meso, bockati ga vilicom, micati po tavi na sve strane. Nemoj to raditi! Osim pravovremenog okretanja mesa, nema razloga dirati meso u tavi. 

Mali kulinarski trikovi Zahvaljujući ovom tajnom sastojku iz kuhinje meso će ti ispasti sočnije i mekanije

3. Prženje na niskoj temperaturi 

Ako pržiš meso na laganoj vatri - jer se bojiš kako će brzo zagorjeti ili ćeš jako zadimiti kuhinju - također je jedna od najčešćih pogrešaka pri prženju mesa u tavi. Nemoj se bojati pojačati vatru – naime, meso treba visoku temperaturu kako bi se zatvorile pore na njemu – što osigurava sočnost mesu, jer sokovi onda ostanu u njemu. Dakle, prži meso na srednje jakoj ili jačoj vatri. 

4. Prženje „hladnog“ mesa 

Ako stavljaš komade mesa direktno iz hladnjaka na tavu, velika je vjerojatnost da neće biti ravnomjerno prženo. Naime, onda se izvana jako zaprži, a unutrašnjost ostane nedovoljno pržena. Dakle, prije prženja ostavi meso da odstoji 15-30 minuta na sobnoj temperaturi.

Od čega je napravljen Znaš li od čega je zapravo spravljena imitacija mesa jastoga u tvom rižotu od plodova mora?

POGLEDAJ TREĆU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": PRSTENJE I CIPELE:
 

Your browser doesn’t support HTML5 video


 

Posjeti Miss7.24sata.hr