Džin tonik kolač idealna je slastica za tulume ili druženja na terasi s ekipom
- Nakon kratkog zahlađenja s nestrpljenjem očekujemo povratak toplijih dana
- A to znači i više druženja s dragim ljudima na otvorenom, u vrtovima, na terasama ili na vikendicama
- Ovaj džin tonik kolač zasigurno će biti pravi hit svakog okupljanja, a veliki mu je plus i činjenica da se jednostavno spravlja
- Pročitaj također: Ovo je najfiniji čokoladni kolač od svih čokoladnih kolača, potvrdilo je glasanje
Džin tonik kolač? Sada je gotovo sigurno zakucalo srce svakog ljubitelja koktela. Moramo ti odmah nešto otkriti: jednom kada ispečeš ovaj super sočni kolač, stavljat ćeš ga često na popis za pečenje. Naime, spravlja se vrlo brzo i jednostavno, ima super sočan, svjež i delikatan okus, a i može se idealno zamrznuti u porcijama – ako ostane išta…
Sastojci za džin tonik kolač
Za tijesto:
• 200 g mekog maslaca
• 170 g šećera
• 1 prstohvat soli
• 4 jaja
• 230 g pšeničnog brašna (tip 400 ili 405)
• 3 žličice praška za pecivo
• 50 ml džina
• 50 ml tonika
• 1 organska limeta
• malo maslaca za kalup
Za sirup:
• 100 ml tonika
• 50 g šećera
Za glazuru:
• 150 g šećera u prahu
• 2 žlice džina
• 1 organska limeta
Džin tonik kolač - priprema:
1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ventilatorska pećnica 160 stupnjeva). Namasti kalup za kruh (23 x 10 cm) ili upotrijebi silikonski kalup. Za izradu tijesta umuti mekani maslac sa šećerom i soli dok ne postane pjenast.
2. Postupno dodaj jaja u smjesu maslaca i nastavi tući. Pomiješaj brašno s praškom za pecivo i umiješaj u tijesto naizmjenično sa džinom i tonikom.
3. Operi limetu vrućom vodom, posuši je i nasitno naribaj koru. Umiješaj koru u tijesto. Ulij tijesto u pripremljeni kalup i zagladi ga. Peci u donjoj trećini zagrijane pećnice oko sat vremena.
4. U međuvremenu prereži i ocijedi naribanu limetu za sirup. Kuhaj sok od limete s tonikom i šećerom u loncu oko 3-4 minute dok se šećer potpuno ne otopi i ne dobiješ malo gusti sirup. Makni lonac s vatre pa ostavi sa strane.
5. Gotovi, vrući biskvit nekoliko puta probodi štapićem odozgo. S pomoću kista nanesi sirup na kolač i ostavite da ga upije. Zatim ostavi da se kolač potpuno ohladi.
6. Izvadi kolač iz kalupa. Za glazuru pomiješaj šećer u prahu i džin u gustu glazuru i premaži time kolač. Operi limetu vrućom vodom, posuši je te nareži na tanke ploške. Ukrasi kolač kriškama limete.