Donosimo recept za savršeni mramorni kolač slavnog francuskog slastičara Françoisa Perreta
- Ultimativna francuska poslastica, mramorni kolač savršen je desertni dodatak za sve prigode
- Fini spoj čokolade i vanilije svi obožavaju, a mi danas donosimo verziju recepta za mramorni kolač pastry chefa Françoisa Perreta
- Mramorni kolač Françoisa Perreta u Parizu već ima kultni status te vjerujemo kako recept doista vrijedi isprobati!
Obožavani mramorni kolač slavni je desert u kojem se spajaju jednostavni, ali fini okusi vanilije i čokolade, a u verziji poznatog francuskog pastry chefa, Françoisa Perreta, ovaj mramorni kolač vraća ravno u djetinjstvo.
François Perret slavni je francuski pastry chef, zvijezda Netflixove serije 'The Chef in a Truck' i glavni pastry chef u luksuznom Ritz Paris hotelu od 2016. Upravo za hotel Ritz Paris priprema razne francuske slastice, a među njegovim verzijama raznih slavnih recepata, našao se i mramorni kolač. Diljem Pariza, mramorni kolač chefa Françoisa Perreta već ima zavidnu reputaciju te se smatra za jedan od onih kolača koje uvijek vrijedi podijeliti, a vole ga sve generacije.
Prema www.ritzparislecomptoir.com, službenoj stranici gourmet slastičarskog dućana hotela Ritz Paris, Perret je bio inspiriran spajanjem okusa vanilije i čokolade koji vraćaju u djetinjstvo. Luksuzan sve do raskošnog čokoladnog preljeva, ovaj mramorni kolač savršeno će nadopuniti i zasladiti sve proslave, a mi donosimo i recept chefa Perreta za ovaj fini desert!
Sastojci:
Za smjesu od vanilije:
3/4 šalice i 3 žlice brašna
3/4 žlice praška za pecivo
1/4 šalice omekšanog maslaca
3/4 šalice šećera
1/2 žličice vanilin šećera
1/2 fleur de sel ili stolne soli
1 jaje
1/2 šalice vrhnja za šlag
Za smjesu od kakaa:
3/4 šalice i 2 žlice brašna
3/4 žlice praška za pecivo
1/4 šalice omekšanog maslaca
3/4 šalice šećera
1 jaje
3 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
1/2 šalice vrhnja za šlag
Za sirup za prelijevanje:
1 šalica vode
1/4 šalice šećera
1 žličica ruma
Za glazuru:
750 g čokoladnog premaza
250 g nasjeckane tamne čokolade sa 70% kakaa
1/2 šalice ulja sjemenki grožđa
1. Priprema smjese s vanilijom
Dvije uske posude za pečenje veličine 24-26 cm potrebno je premazati maslacom, a zatim pomiješati brašno i prašak za pecivo. Ostale sastojke, osim vrhnja za šlag treba zajedno izmiksati i dobro pomiješati, a nakon toga u tu smjesu dodati brašno i prašak za pecivo te na kraju i vrhnje za šlag. Dobro izmiješanu i spojenu smjesu zatim se može premjestiti u plastičnu vrećicu za kolače te staviti na hlađenje.
2. Priprema smjese s kakaom
Prvo je potrebno pomiješati brašno i prašak za pecivo. U posudi za miksanje zatim se mogu pomiješati maslac, šećer i sol te dodati jaje. U dobro izmiksanu smjesu onda se dodaju brašno i prašak za pecivo pa kakao te na kraju vrhnje za šlag. Smjesa se zatim također može premjestiti u posebnu vrećicu za kolače.
3. Unaprijed zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva
4. Napuniti posude smjesama
Prerezati vrhove vrećica u kojima su smjesa s vanilijom i smjesa s kakaom te izmijenjivati popunjavanje posuda smjesama kako bi se dobio mramorni efekt. Kad su posude popunjene smjesama, preko toga treba nanijeti i liniju maslaca, po sredini svake posude sa smjesama. Posude se zatim mogu staviti u pećnicu te peći 1 sat i 30 minuta.
5. Izrada sirupa
Dok se kolač peče, vrijeme je za izradu sirupa. Potrebno je pomiješati vodi i šećer dok ne zavriju, a zatim maknuti s vatre te dodati rum.
6. Ukrašavanje i posluživanje mramornog kolača
Kad su kolači pečeni, potrebno ih je izvaditi iz kalupa te postaviti na rebrasti stalak, a ispod staviti papir za pečenje te kolače zatim preliti vrućim sirupom. Nakon toga može ih se ostaviti da se ohlade, a zatim staviti u zamrzivač.
7. Glazura
Sastojke za glazuru potrebno je otopiti u Bain-marie posudi s toplom vodom, odnosno otopiti na pari. Smjesu zatim treba izmiksati, procijediti kroz fino sito, a nakon toga ukrasiti još smrznute mramorne kolače koje zatim treba pustiti da se opuste na sobnu temperaturu, nakon čega su spremni za posluživanje!