Domaćica Sanja ima savršen recept za kolač s jabukama i pekmezom, a može se ispeći i u obliku muffina
- Jesen nam je tu i već razmišljamo o tome kako ćemo se, u toplini svog doma, ušuškati pod dekicu uz šalicu omiljenog toplog napitka i neki slasni kolač
- Kolač koji će upotpuniti tu cozy atmosferu trebao bi biti napravljen od sezonskih namirnica poput jabuka te mirisati na neodoljive jesenske začine poput cimeta, klinčića i drugih
- Recept za upravo takav kolač pronašli smo kod Sanje Mijac koja je poznata kao i Domaćica i jedva čekamo pripremiti ga što prije
- Pročitaj također: Ako voliš Schwarzwald tortu, ova jednostavnija, a jednako ukusna verzija će ti se sigurno svidjeti
Instagram Sanje Mijac koju mnogi znaju i kao Domaćicu Sanju, velika nam je inspiracija kada smo u potrazi za receptima za brze i ukusne obroke i posebno slasne deserte. Jedan desert, odnosno kolač koji nas je ovoga puta posebno obradovao je biskvitni kolač od jabuka koji je savršen za prve jesenske dane pred nama.
"Je l' i kod vas nekako vani miriše na kolače s jabukama? Slavonija nam je kišna i hladnjikava, prava jesenska, iako vjerujem da bude babljeg ljeta. Ono je uvijek posebno - i sunce drugačije sja, zrak je topao, a svjež, vesta grije, a opet si vani, upijaš najbolje od sezone...", napisala je Sanja i zaista se slažemo s njom. Pravo je vrijeme za mirisni kolač od jabuka koji savršeno upotpunjuju topli začini pa ti u nastavku za njega donosimo i recept.
Kolač s jabukama i marmeladom - recept
Sastojci:
- 3 jaja
- 170 g šećera
- 210 g glatkog brašna
- 1.5 dcl ulja
- 1 dcl mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica cimeta ili začina za medenjake
- 3 žlice pekmeza (breskva, marelica ili kruška)
- 4 jabuke
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva C pa za to vrijeme u posudi pjenjačom umuti jaja, šećer, brašno, ulje, mlijeko, vanilin šećer, prašak za pecivo, cimet i pekmez pa u to naribaj jabuke i promiješaj dok se ne sjedini.
- Smjesu izlij u kalup - kao za banana bread, ali možeš koristiti i okrugli za tortu ili pak za muffine pa, po želji, dodaj i nasjeckane komade jabuka.
- Peci između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini svoje pećnice i izvadi kolač kada poprimi zlaćanu boju, a čačkalica zabodena u njega ostane suha. Ako kolač pečeš u kalupu za muffine, vrijeme pečenja će biti nešto kraće.
- Pečeni kolač izvadi iz kalupa, ostavi da se malo ohladi pa posipaj šećerom u prahu i posluži.