Domaća food blogerica otkriva kako napraviti slane grickalice, domaći "Kviki gric" i "ribice"
- Kviki gric i ribice slane su i omiljene grickalice dobro poznate brojnim generacijama
- Sada ih možeš lako napraviti i kod kuće - za dane kad ti se gricka nešto slano, a ne ide ti se do trgovine, kaže Antonia Jagodić!
- Za ove domaće grickalice potrebno je tek nekoliko sastojaka koje vjerojatno već imaš u kuhinji te malo „sjeckanja“, kaže food blogerica
Ima li netko da nije jeo i guštao u Kviki gric grickalicama i legendarnim „ribicama“? Teško, jer to su doista grickalice našeg djetinjstva, a volimo ih i danas. Stoga smo se razveselili kad smo pronašli recepte na Instagramu (@antonia.jagodic) za domaće varijante ovog kultnog slanog dua. Oba recepta jednostavna su za spravljanje, potrebno je tek nekoliko sastojaka i nekoliko minuta vremena, a rezultat su zarazno dobre slane grickalice koje će nanovo oduševiti velike i male.
Domaći 'Kviki gric' - recept
Sastojci za domaći Kvik gric:
• 400 g brašna
• 100 ml ulja
• 200 ml vode
• sol
• začini: kim, bosiljak, origano, po želji
Domaći Kvik gric - priprema
1. Zamijesi tvrđe tijesto od svih gore navedenih sastojaka.
2. Možeš podijeliti tijesto na nekoliko kuglica da ti bude lakše rezati. Škarama strpljivo sjeckaj „ribice“.
3. Posoli prije pečenja
4. Peci na 200 stupnjeva oko 15 minuta, povremeno promiješaj za vrijeme pečenja.
Domaće slane ribice
Sastojci za domaće slane ribice:
• 230 g naribanog sira
• 55 g maslaca
• 120g brašna
• 2 žlice vode
• sol
Domaće slane ribice - priprema:
1. Pomiješaj brašno, sol i ribani sir. Dodaj maslac i vodu i zamijesiti tijesto.
2. Razvaljaj tijesto i kalupom izreži ribice.
3. Poslaži ribice na lim za pečenje malo ih posoli. Peci na 200 stupnjeva desetak minuta.