Dizajneri preporučuju ovih 12 jednostavnih promjena u dnevnoj sobi za instant dojam luksuza

Instagram @lela.design Uređenje dnevne sobe
Vidi originalni članak

Ako se želi 'podići' prostor, a osobito dnevna soba, treba je učiniti prostorom koji funkcionira da se u njoj osjećamo superugodno. Treba razmotriti svaki element sobe, od prostirke do rasvjete te svaki komad lijepo ukomponirati, a ipak soba ne treba izgledati kao da je previše stilizirana ili inscenirana. Ne postoji niti jedan oblik, boja ili print koji se ističe, a ipak ti sve u sobi daje razlog da obratiš pažnju.

Vrhunski dizajneri podijelili su najbolje savjete o tome kako možeš jednostavno podići svoju dnevnu sobu u trenu i dati joj onu laganu, sofisticiranu vibru.

Life&style Dizajnerica otkriva kako u vlastitoj spavaćoj sobi stvoriti ugođaj hotela s pet zvjezdica

1. Dodaj draguljaste tonove 

Duboke draguljaste nijanse sinonim su za sofisticirane interijere i brzi način da podigneš dnevni boravak. Očigledno mjesto za unos ovih raskošnih nijansi je kauč kakav se vidi u ovoj inače prilično neutralnoj dnevnoj sobi koju je dizajnirao Niche Interiors. 

Dodavanjem boje svojim većim komadima namještaja osiguravaš da će ti komadi i te boje biti u fokusu, čak i ako se držiš meke palete negdje drugdje u sobi. Međutim, ako nisi u potrazi za novim kaučom, duboki zeleni tepih ili raskošna stolica imat će sličan učinak.

Kako bi doista podigla dnevnu sobu, počni s jasnim smjerom dizajna i paletom boja te rano odluči koji će komadi biti zvijezde sobe. U ovom prostoru živopisne smaragdno zelene sofe stvaraju dramu i privlače pogled prema glavnom prostoru za sjedenje. Izrazita rasvjeta još je jedan siguran način da podigneš dnevnu sobu. Obrati pažnju na razmjere i svakako uključi više izvora svjetlosti u prostoriju.

2. Ispuni dnevnu sobu karakternim komadima

Lijepi prostori su prostori koji su ispunjeni osobnošću, karakterom i dubinom, stoga uvijek razmisli o tome što unosiš u svoju dnevnu sobu – govori li to nešto o tebi i tvom stilu? Znači li ti ovaj komad nešto? Što će dodati sobi i kako će funkcionirati s ostatkom prostora?

Stručnjaci za uređenje interijera kažu kako se trebaš pobrinuti da prostor ima narativ ili priču, a onda bi se sve ostale komponente trebale odnositi na to. Uloži u kvalitetan, bezvremenski izrađen namještaj. Ne treba puno, ali odabrani komadi bit će važni za tebe i priču prostora. Super su jedinstveni vintage komadi iz sredine stoljeća jer su to posebne baštine koje uvijek imaju priču za ispričati!

Umjetnost ti treba donositi radost i dragocjena je dugoročna investicija. Prekrasan kvalitetan tepih će dodati sloj vještine, dimenzije i dubine te unijeti toplinu i teksturu u prostor. Rasvjetna oprema također je ključna. Soba se može osvijetliti kako bi se stvorila drama i istaknule teksture prostora. Prekrasno rasvjetno tijelo dat će oblik zidu i stropu.

3. Izbjegavaj se previše voditi trendovima

Nemoj dopustiti da te vode trendovi. Soba koja slijedi samo jedan trend u svakom komadu i dekoraciji može riskirati dojam da je ravna i izrezana iz prostora. Inspiriraj se različitim aspektima trendova u dizajnu interijera, ali uključi ih na svoj način i spoji ih u isti prostor.

Lijepo je kada prostorija nije podređena jednom dizajnerskom trendu, nego postoje različiti završni slojevi, teksture, a starinski su komadi pomiješani s novim.

Prekrasna i promišljena upotreba teksture je od velike važnosti kada želiš podići prostor i dodati mu zanimljivost. Također, želiš li na brzinu dodati neki dodatni dizajnerski detalj, stiliziraj svoj prostor! Pogledaj svoj stolić za kavu ili police za knjige i dodaj cvijeće, knjige na stolić za kavu, ukrasne komade ili male skulpture.

4. Mijenjaj oblike i veličine

Najbolje dnevne sobe nikada nemaju očito mjesto na koje se možeš dugo fokusirati. Jednostavan način da to postigneš je mijenjanje oblika i veličina. Nemoj dopustiti da previše komada bude na istoj razini, svakako postavi stvari na različitim visinama unutar sobe. Zainteresiraj se i oblicima, odaberi zaobljene siluete koje će u prostoriji stvoriti mekoću i lakoću.

Dizajniranje lijepog dnevnog boravka izvrsna je prilika da postaneš kreativna i izraziš svoje interese i stil dizajna. Najprije razmisli o cjelokupnoj shemi boja prostorije i odaberi boje koje se međusobno slijevaju i stvaraju kohezivnu atmosferu. Zatim odaberi privlačne komade namještaja u raznim oblicima i veličinama kako bi izazvala interes.

Razmisli o dodavanju jedinstvenih akcenta, kao što su umjetnička djela i dekor, kako bi sobi dala više osobnosti. Na kraju dodaj nekoliko upečatljivih komada, poput tepiha ili lustera, kako bi oživjela sobu. Pažljivim razmišljanjem i odabirom rasvjete za dnevnu sobu možeš stvoriti zadivljujući prostor koji će zasigurno biti i moderan i funkcionalan.

5. Stvori 'dizajnerske trenutke' unutar svog prostora

Police za dnevnu sobu vrhunsko je rješenje za izradu izloga koji će brzo podignuti tvoju dnevnu sobu i dati joj potencijalno osvježenje bez potrebe za ulaganjem u bilo što novo. Tri ključna savjeta koja imamo za odabir savršenih polica su da izbjegavaš parne brojeve, mijenjaš visine i ne zaboraviš uključiti nešto negativnog prostora, tj. ne moraš napuniti svoje police do vrha.

Sve što je potrebno je pažljivo odabran predmet da oživiš kutak…

6. Kreiraj upečatljiv oblik

Ako želiš poboljšati dizajn svoje dnevne sobe, razmisli o dodavanju upečatljivih komada kao što su jedinstveni komad namještaja ili privlačna umjetnička djela. Korištenje ove tehnike može poboljšati cjelokupni izgled dnevne sobe dodavanjem upečatljive žarišne točke i stvaranjem vizualnog interesa i dubine cjelokupnoj estetici prostora.

Rasvjeta dnevne sobe također može igrati ključnu ulogu u podizanju ukupnog ambijenta prostora, stoga razmisli o dodavanju hrabrih rasvjetnih tijela iznad glave kako bi privukla poglede i stvorila vizualni interes. Odabirom pravog lustera vlasnici kuće mogu transformirati svoju dnevnu sobu u luksuzan i moderan prostor koji odražava njihov osobni ukus i stil.

Već imaš rasvjetu? Nova nijansa nepravilnog oblika bit će velika razlika.

7. Pomiješaj staro i novo

Do sada se puno govori o tome da je najjednostavniji način za podizanje dnevne sobe osigurati da tvoja soba priča priču. Jednostavan način da stvoriš narativ sa svojim prostorom je miješanje stilova i razdoblja. Čak i ako te privlači jedan izgled ili razdoblje uređenja interijera, stvori male kontraste u svom prostoru dodavanjem aspekata izvan tog stila.

Preporučili bismo da se držiš stila koji doista voliš za svoje veće komade namještaja, a zatim upotrijebiš svoj dekor i manji namještaj da dodaš nešto drugačije. 

8. Stvori središnji dio s prirodnim prikazom

Toliko je prekrasnih ideja koje možeš uzeti iz ove dnevne sobe, ali nešto što možeš lako ponovno stvoriti je 'posuda' s granama. Ovo je trend koji često vidimo kao pomalo suvremeni, minimalistički pogled na svježe cvijeće. Rasporedi neke veće grane u jednostavnu vazu kako bi u trenu stvorila žarišnu točku svoje dnevne sobe. Provjeri što raste u tvom vlastitom dvorištu, a što možeš koristiti u zatvorenom prostoru – besplatno i sezonski. Zajamčeno će trajati dulje od cvijeća i bolje je prikladan za opušteniji, rustikalni prostor.

9. Stvori uzvišeni dojam sa zavjesama pune visine

Ovo je doista jednostavan trik za učiniti dnevnu sobu elegantnijom i dati iluziju uzvišenijih dimenzija. Zavjese u dnevnoj sobi uvijek spuštaj do poda – postoji nešto tako nezgrapno u zavjesama koje samo lepršaju na dnu prozora. I, gdje je to moguće, podigni zavjese dobrih nekoliko centimetara iznad vrha prozora. Tvoji će prozori odmah izgledati veći, a stropovi će odmah izgledati viši.

10. Istakni arhitektonska obilježja tapetama

Tapete su tako jednostavan način da podigneš dnevnu sobu, donose šarm, karakter i boju, a možeš biti hrabra ili suptilna koliko god želiš s uzorkom. 

11. Stvori slojeve boja i kontrasta

Kako bi poboljšala dnevnu sobu, važno je dodati slojeve boje i kontrasta. Bez ovih elemenata soba može izgledati jednolično i bez osobnosti. Boja se može unijeti kroz predmete kao što su jastuci, tepisi, dodaci i umjetnička djela, koja igraju ključnu ulogu u prostoru.

12. Unesi malo zelenila

Lako i brzo, dodavanje zelenila dnevnoj sobi može je u trenu podići na višu razinu. Osim boja i kontrasta, zelenilo se smatra važnom značajkom prostora. Bilo da je uneseno kroz biljke, cvijeće ili stablo u zatvorenom prostoru, zelenilo pridonosi stvaranju atmosfere dobrodošlice i doma.

Life&style IKEA ima nove proizvode: proljetnom kolekcijom vladaju floralni uzorci, boje zalaska sunca i prirodne teksture

Posjeti Miss7.24sata.hr