Devet godina zatvora za silovanje bivše partnerice - sud u ovom slučaju nije podbacio

Pixsell/Sanjin Strukic
Vidi originalni članak
  • Nerijetko smo svjedoci preblagih sudskih kazni za seksualne zločine. Ovaj puta nije bilo tako
  • Sašu G. (38) zbog dva silovanja bivše partnerice sutkinja Županijskog suda u Zagrebu nepravomoćno je osudila na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora 
  • Bivšu partnericu silovao je dva puta pritom joj prijeteći da će joj razbiti zube, ubiti nju i njezinu kćer, silovati kćer, unakaziti joj lice...
  • Tijekom suđenja ipak smo se susreli s tipičnim tretiranjem žrtve u ovakvim slučajevima: propitivanjem njezinih moralnih vrijednosti kao i istinitosti njezinih izjava od strane obrane. Ipak, čini se da je sud ispravno presudio

Iako je izjavio da se ne smatra krivim niti za jednu točku optužnice, kako je iznio u svojoj obrani, Saša G. (38) zbog dva silovanja  bivše partnerice nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora. Ovaj slučaj, još jedan iz tužne statistike seksualnog nasilja na ženama, zanimljiv je iz više razloga. Za naše je sudstvo riješen u doista kratkom roku, a sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Daniela Kustec odredila je primjerenu kaznu, a ne apsurdno blagu kakva je često praksa u ovakvim slučajevima. Za prvo silovanje nepravomoćno ga je osudila na pet godina i osam mjeseci zatvora, a za drugo na četiri godine i deset mjeseci zatvora te je osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora. 

Stručni tekst psihoterapeutkinje koji moraš pročitati : "Evo zašto žene prijavljuju seksualno nasilje 'tek' nakon XY vremena"

Molila je da je ne ubije jer ima djecu

Kako donosi 24sata, Saša G. optužen je da je od lipnja do početka rujna 2019 .u Zagrebu, u stanu Š.S., s kojom je prethodno bio u ljubavnoj vezi od nje u više navrata zahtijevao spolni odnos prijeteći pritom da će joj razbiti zube, ubiti nju i njezinu kćer, silovati kćer, unakaziti joj lice... Pri tome ju je šamarao, davio, vukao za kosu te je, ustrašenu za život kćeri i svoj, bacio na krevet i silovao.

Drugo silovanje dogodilo se na parkiralištu pokraj benzinske pumpe na Savici, kad je okrivljeni bivšu partnericu ugurao na suvozačko mjesto Ford Focusa te joj tijekom vožnje uz Savu govorio da će je ubiti na što ga je žrtva, u strahu za svoj život, molila da je ne ubije jer ima djecu. Nakon toga zaustavio je auto te joj vičući rekao da ispod sjedala ima pištolj i da će ju ubiti. Potom je ustrašenu ženu odvezao do toplane i silovao.

"Poručujem drugim silovanim ženama da se nemaju čega sramiti, neka se srami on""

Predrasude i nepravde

Na žalost, iako je zakonom jasno određeno da postoji i silovanje u braku/vezi na takve slučajeve, a i slučajeve silovanja bivše partnerice često se gleda više "blagonaklono" - pa nijebaš pravo silovanje kad je već imala odnose s njim... Još jedna predrasuda o seksualnom nasilju koja je ovaj puta izbjegnuta. Ipak, predrasuda nije nedostajalo. Na žalost, nije izbjegnuto propitivanje motiva pa čak i morala same žrtve.

Nije prijavila "na vrijeme"?!

Naime, kako se oštećenu tijekom postupka pitalo zašto nije blagovremeno prijavila silovanja (što nikako nije rijedak slučaj, silovane žene dugo dvoje, prikupljaju hrabrost, stide se, a neke s vremenom i sasvim odustanu od prijave), Š.S. je rekla da ju je bilo strah. Na što je odvjetnik optuženog Marko Sinovčić ustvrdio da je to prilično neuvjerljiv razlog budući da je istoga početkom rujna 2019. prijavila za nasilničko, nametljivo ponašanje i prijetnju, pa nije jasno zašto odmah nije prijavila i silovanje. Ne, nije jednako "lako" prijaviti nasilje i silovanje. 

Miss7 Blog Care, care, gospodare, koliko je sati: “Half-past rape, vjerojatno lažete”

No, još je gora "obrana" iznesena kad je žena kao drugi razlog navela sram. "To je s obzirom na njene godine ipak malo licemjerno jer ako je nije bilo sram upoznati se putem Facebooka, započeti ljubavnu vezu, pa i uputiti se u spolne odnose s poprilično mlađim muškarcem, onda je doista neumjesno od optužene pozivati se na neki sram" smatrao je branitelj te zaključio: "Očito je da je prijava podnesena iz inata i svojevrsne osvete."

Što dokazuje upoznavanje preko Facebooka?

Znači li to da si ako upoznaš muškarca preko Facebooka besramna osoba? Čijem svjedočenju o silovanju onda ne treba vjerovati? Jer si započela vezu preko društvene mreže, u današnje vrijeme, kad su dejting aplikacije svakodnevna stvar? Jednako kao i veza s mlađim muškarcem. O da, ocrnjivanje žrtve česta je pojava u slučajevima seksualnog nasilja (i još jedan razlog više zašto ga žene na kraju ni ne prijave). Krivnja se tako podjeli između krivca i žrtve, a često, nepravedno, donese i prevagu u njegovu korist.

Srećom, u ovom slučaju to nije bilo tako. Ipak, presuda je nepravomoćna što znači da stvar još nije okončana i okrivljenik se može žaliti na presudu. Vjerujemo da će to i učiniti s nadom da će i drugostupanjska presuda biti primjerena i pravedna.

Posjeti Miss7.24sata.hr