Dermatolozi govore koji proizvod sa zaštitnim faktorom protiv sunca je najbolji

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Sigurno se veseliš ljetnim radostima, ali ne zaboravi da izlaganje suncu nosi i ozbiljne posljedice
  • Zato je važno koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, a kako bi je pravilno odabrala treba znati nekoliko stvari
  • Na primjer, znaš li da te neki niži faktori štite od opekotina, ali ne i starenja kože?

Ne samo što uzrokuje starenje kože i hiperpigmentaciju, izlaganje suncu u vrućim ljetnim mjesecima može predstavljati i puno opasniji rizik od raka kože. Zato si vjerojatno već promišljala o kremi sa zaštitnim faktorom koju ćeš ponijeti u svojem koferu uz badiće, ručnike i stvari za plažu, ali i koju možeš nanijeti dok obavljaš još pokoju obavezu na vrućem gradskog asfaltu. Kako onda odabrati najbolju kremu koja će predstavljati dovoljnu zaštitu od sunčevih zraka od kojih se nemoguće, a nekad se niti ne želimo sakriti?

Life&style Imamo tri super ideje za zalogajčiće idealne za vruće ljetne dane

Odaberi kremu širokog spektra

Za početak, dermatolozi sugeriraju, poželjno je izabrati kremu širokog spektra koja štiti i od UVA i od UVB zraka. UVA zrake uzrokuju prerano starenje tvoje kože uz stvaranje bora i pjegica dok će djelovanje UVB zraka ostaviti opekotine na tvojoj koži. Pretjerano izlaganje UVA I UVB zrakama bez odgovarajuće zaštite može dovesti do raka kože. Zaštitne kreme koje nisu širokog spektra dolaze s upozorenjem da štite samo od opekotina, ali ne i od raka kože ili njezinog starenja. 

Promišljeno izaberi zaštitni faktor

Magični broj kada je riječ o zaštitnom faktoru, ipod kojeg nikako ne smiješ ići, smatra većina dermatologa, iznosi 30. Ako se odlučiš za kremu nižeg zaštitnog faktora, na primjer SPF 15, imaj na umu da će takva krema blokirati 93% UVB zraka dok krema sa SPF 30 blokira i do 97% UVB zraka. Naravno, što je veći faktor to će biti i učinkovitije blokiranje UVA I UVB zraka pa SPF 50 blokira 98%, a SPF 100 oko 99% UVB zraka. Zapamti i da će te krema koja ima zaštitni faktor manji od 15 zaštiti samo od opekotina, ali ne starenja ili raka kože.

Zdrava koža 5 pogrešaka s kremom za sunčanje koje mnoge žene uvijek iznova rade, ali ti više nemoj

Niti jedna krema nije vodootporna 

Iako na nekim kremama za sunčanje piše da su vodootporne, zapravo niti jedna nije sasvim vodootporna ili otporna na znoj. Oznaka ‘’vodootporna’’ zapravo se odnosi na zaštitni faktor koji će te štiti tijekom 40 do 80 minuta plivanja, ali krema se nakon toga mora ponovo nanijeti. Također, bez obzira koliko je učinkovit zaštitni faktor, vrlo je važno kremu nanijeti pola sata prije izlaska na sunce, a potom je nanositi svaka dva sata. Ako se stvarno želiš zaštiti, ovakav način nanošenja kreme trebao bi ti ući u naviku. Zaštiti će i pridonijeti šeširi, pokrivala za glavu  ili druga vrste odjeće, a povremeno možeš i potražiti hlad. Mudro je izbjegavati solarije koji pospješuju rizike po kožu.

Najbolja je krema sa zaštitnim faktorom je ona koju doista redovito koristiš

Kakav ćeš proizvod sa zaštitnim faktorom ćeš izabrati zaista je individualan izbor. Bez obzira odabrala kremu ili sprej uz visinu zaštitnog faktora koji obavlja svoju zadaću, ovaj proizvod bit će biti učinkovit dok god ga pravilno i doista redovito primjenjuješ. Kremu sa zaštitnim faktorom nanesi na svaki dio tijela (količina koja odgovara veličini loptice za golf ili čašice za žestoko piće)  te na lice (veličine kovanice) i ne zaboravi – ključ je u redovitom nanošenju. Dermatolozi se slažu - najbolja zaštita je ona koju doista naneseš, u svakoj prilici.

Posjeti Miss7.24sata.hr