Daj pet! Fenomenalni recepti sa samo 5 sastojaka koji će vas oduševiti
- Čini se da je u današnje vrijeme svaka minuta dragocjena
- Naporan radni dan, puno i previše posla - pa tko će još kuhati svaki dan?
- Međutim, postoje jednostavni – a nadasve ukusni – recepti sa samo pet sastojaka. Jednostavno se spravljaju i super su ukusni!
Dakle, za ova ukusna jela treba ti tek nekoliko sastojaka – plus sol, papar i maslinovo ulje kao začini. Odličan popratni učinak ove kuhinje: ostaje ti puno više vremena da uživaš u danu!
Osvježavajući losos-tabule
Brzo se spravlja (bez štednjaka) i egzotično je – sigurno ćeš time oduševiti svoje goste…
Sastojci za 4 osobe:
• 8 rotkvica
• 400 g svježeg fileta lososa
• 4 žlice kus-kusa
• 20 listića paprene metvice
• 4 žlice soka od limuna
Osim toga: sol, papar, 4 žlice maslinova ulja
• Rotkvice nareži na tanke ploške. Nareži lososa na kockice.
• Oboje pomiješaj s kus-kusom, metvicom, sokom od limuna te uljem. Posoli, popapri te ostavi barem 25 minuta u hladnjaku da odstoji.
Po komadu: 240 kcal, 13 g masnoće
Priprema: 30 minuta
Hrskava pizza s tikvicom i šunkom
Pikantna pizza koje će sve zasititi i razveseliti na kraju radnog dana…
Sastojci za dvije pizze:
• 1 tijesto za pizzu (gotov proizvod)
• 2 žlice pesta od rajčice
• 2 tikvice
• 80 g šunke
Osim toga: sol, papar, 2 žlice maslinova ulja
• Zagrij pećnicu na 250 stupnjeva. Prepolovi izvaljano tijesto te premaži pestom.
• Prereži tikvicu po dužini na ploške te zajedno sa šunkom raspodijeli po tijestu. Začini solju, paprom i uljem. Peci oko 20 minuta u pećnici.
Po komadu: 910 kcal, 49 g masnoće
Priprema: 25 minuta
Aromatična povrtna pašta
Ovaj ukusna aromatična mješavina bit će sjajna i sljedeći dan kao hladna salata…
Sastojci za 4 osobe:
• 300 g tjestenine (farfalle)
• 100 g brokule
• 150 g radiča
• 20 g lješnjaka
• 100 g parmezana
Osim toga: sol, papar, 4 žlice maslinova ulja
• Skuhaj tjesteninu u kipućoj slanoj vodi. Potom je ocijedi te stavi 2 žlice vode od kuhanja u jednu šalicu
• U međuvremenu očisti brokulu te je razdijeli na manje komade. Nareži radič na trake, a lješnjake grubo usitni. Sva tri sastojka pirjaj na ulju 10 minuta
• Tjesteninu pomiješaj s vodom od kuhanja te naribanim parmezanom i povrćem
Po osobi: 540 kcal, 26 g masnoće
Priprema: 20 minuta
Ljuti kokos-curry s juhom i garnelama
Sastojci za 4 osobe:
• 20 g garnela (s ljuskom)
• 2 žlice crurry-praha
• 100 ml kokosovog mlijeka
• 20 listića tajlandskog bosiljka
• 80 g tanke tjestenine (vermicelli)
Osim toga: sol, papar, maslinovo ulje
• Očisti garnele te otkloni ljusku. Kuhaj zajedno sa 600 ml vode, curry prahom, solju i paprom oko 10 minuta.
• Dodaj bosiljak i tjesteninu te kuhaj još 3 minute. Začini potom po želji te posluži dok je još vruće
Po porciji: 215 kcal, 7 g masnoće
Priprema: 15 minuta
Tavica s govedinom
Superbrzo te s malo ugljikohidrata – idealno za večeru (osobito kao ti dođu nenajavljeni gosti)
Sastojci za 4 osobe:
• 600 g goveđeg filea
• 4 režnja češnjaka
• 4 žlice umaka od soje
• 40 listića tajlandskog bosiljka
Osim toga: sol, papar, 6 žlica maslinova ulja
• Nareži meso na tanke trake. Usitni češnjak.
• Oboje prži oko 3 minute na ulju. Umiješaj umak od soje te listiće bosiljka. Začini solju i paprom.
Po osobi: 330 kcal, 21 g masnoće
Priprema: 15 minuta
Voćno-pikantni janjeći ražnjići
Sastojci za 4 osobe:
• 2 manga
• 800 g janjećeg filea
• 4 žlice balzamičnog octa
• 30 listića paprene metvice
Osim toga: sol, papar, 4 žlice maslinova ulja, 12 čačkalica za ražnjiće
• Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Oguli mango te nareži na kockice (oko 2x2 cm). Nareži janjeći file na kockice (2x2 cm) te naizmjenično nabadaj na čačkalice s mangom. Potom peci na gril-tavi oko 20 minuta.
• Pomiješaj ulje, ocat i metvicu. Posoli, papapri te umak prije posluživanja prelij po ražnjićima.
Po osobi: 410 kcal, 18 g masnoće