Čupavci su omiljen kolač za svaku priliku, a ovo je recept za vjerojatno najsočnije kolače ikad

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Malotko nije kušao ovaj domaći kolač s kokosom i čokoladom - i zaljubio se u njega
  • Je li bolji mamin, od susjede Vere ili tvoje kume? Svaka kuharica ima svoju recepturu pa su varijacije moguće
  • Donosimo provjereni recept (i to na žlice, što olakšava stvar) s kojim će tvoji čupavci ne samo uspjeti svaki put nego i biti božanstveno meki i sočni
  • Pročitaj više: Bakin kolač od jabuka i griza - Recept za neodoljivu slasticu koji svima uspijeva

Čupavce jedemo kad god ih se zaželimo, ali toliko su fini uz šalicu mlijeka ili čaja da bismo ih mogli jesti gotovo uvijek. Sočan biskvit, ukusna tamna čokolada i hrskavi kokos kombinacija su kojoj je teško odoljeti. Upravo je zato ovo idealan kolač za cijelu obitelj - za svaku priliku. 

O čupavcima ne treba puno pričati, već treba uzeti vagu, mikser i odvojiti malo vremena za pripremu. U nastavku ti donosimo jednostavan recept na žlice, koji će ti uštedjeti vrijeme! Čupavci pripremljeni po našem receptu savršeno su sočni, mekani i ukusni, svakako ih isprobaj!

Life&style Starinski kolač od jabuka i griza: Recept za neodoljivu slasticu koja ne može loše ispasti

Sastojci za čupavce

Popis sastojaka za izradu čupavaca zaista je kratak. Za pripremu biskvita trebat će ti jaja, šećer, maslac, brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Čokoladnu glazuru pripremi od kvalitetne tamne čokolade (ili čokolade za kuhanje), maslaca i mlijeka. Uz navedeno, trebat će ti i mljeveni kokos u koji ćeš uvaljati omiljene sočne kolače. 

Čupavci napravljeni po ovom receptu se jako dobro drže jer glazura pomaže da biskvit iznutra ostane vlažan i sočan. Budući da je u glazuri čokolada, premaz će se sa stajanjem u hladnjaku malo stvrdnuti, ali i dalje će biti jednako ukusan. Čupavce možeš čuvati u hladnjaku dobro pokrivene poklopcem ili plastičnom folijom do tri dana. 

Gdje su nastali omiljeni čupavci? 

Iako je većina nas bila uvjerena kako su popularni čupavci izmišljeni u Europi, zapravo su s drugog kraja svijeta - iz australskog Brisbanea! Naime, kao što se i kod nas rade kada nam ostane čokolade za kuhanje i kokosa, vjerovali ili ne, tako su i nastali. Priča se kako su čupavci (engl. lamington) dobili ime po lordu Lamingtonu kojem su jednog dana došli iznenadni gosti i naložio je svom chefu, Armandu Gallandu, da brzo napravi nekakav kolač. S obzirom na to da tako brzo nije uspio ispeći nešto novo, iskoristio je komad francuske biskvitne torte s vanilijom, umočio ju u rastopljenu čokoladu i mljeveni kokos i poslužio. Ostalo je povijest! 

Čupavci - najbolji recept na žlice

Sastojci za biskvit: 

  • 3 jaja
  • 10 jušnih žlica kristal šećera (220 g)
  • 13 jušnih žlica ulja (180 ml)
  • 16 jušnih žlica glatkog brašna (300 g)
  • 120 ml mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice kokosa u prahu

Sastojci za čokoladni preljev: 

  • 150 g tamne čokolade 
  • 200 ml mlijeka 
  • 150 g maslaca
  • 200 g kokosa, za valjanje

Life&style Recept za zdravu, šarenu verziju Bounty čokoladice s kokosom, čak sadrži i vitamin C i minerale

Priprema čupavaca

  1. Izmiksaj šećer i maslac u pjenastu smjesu pa dodaj jaja i mlijeko.  
  2. Prosij brašno i prašak za pecivo pa uspi u pripremljenu smjesu. Dobro izmiješaj drvenom žlicom ili špatulom. 
  3. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, četvrtasti lim (otprilike 25x35 cm) obloži papirom za pečenje pa prelij smjesu. 
  4. Peci otprilike pola sata i testiraj čačkalicom je li biskvit gotov. Ako izađe čista, biskvit je gotov.
  5. Biskvit ohladi pa ga nareži na kocke. Rastopi čokoladu na pari s maslacem i mlijekom. 
  6. Umoči biskvit u čokoladu, uvaljaj u kokos i posloži na čisti papir za pečenje i pusti da odstoje neko vrijeme. Čuvaj na hladnom!

 

Posjeti Miss7.24sata.hr