Čokoladni kolač s tikvicama? Nemoj se zgražati već isprobaj ovaj genijalan recept za presočan desert
- Tikvice se izvrsno sljubljuju s mnogim namirnicama, ali znaš li i da izvrsno pristaju i u kolačima?
- Ako si tražila nov način kako zadiviti svoje ukućane ili dečka, čokoladni kolač s tikvicama je prava stvar
- Tvoj kolač bit će još sočniji i podatniji, a tvoj dečko će ti vjerojatno reći da kolače praviš bolje i od njegove mame
Jesi li i ti jedna od onih koje tikvice mogu spretno uklopiti u gotovo baš svako ljetno jelo? Zbog svog neutralnog okusa, a podatne teksture ovo povrće izvrsno se ponaša u kuhanim ili svježim varijantama, od variva pa do burgera. Na 100 grama ima samo 17 kalorija što je još jedan od razloga zašto ju toliko volimo. No, jesi li znala da tikvice mogu biti i zvijezde slastica? Ako misliš da si probala gotovo sve s tikvicama, a neke kulinarske verzije su ti i pomalo dosadile zašto ne bi iskušala presočne i preukusne čokoladne kocke s tikvicama? Slasticu ćeš tako nutritivno oplemeniti, a ukućane zadiviti kreativnošću i novim slatkim okusom zbog kojeg će se tvoj novi kolač nestajati brzinom svjetlosti.
Sve što ti treba:
- 250 g višenamjenskog brašna
- 200 g šećera
- 50 g kakaa u prahu
- 1 ½ žličice mljevenog cimeta
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 190 g jogurta s niskim udjelom mliječne masti
- 60 ml biljnog ulja
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
- 300 g naribanih tikvica
Jednostavni i novi recepti za prefine tikvice zbog kojih ćeš ovo povrće poželjeti jesti svaki dan
Čokoladni preljev:
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade za kuhanje
- ¼ žličice ekstrakta od vanilije
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 175 °C i pripremi protvan za pečenje približno dimenzija 33x22 cm
- U velikoj zdjeli pomiješaj prvih sedam sastojaka. U drugoj zdjeli umuti jaja, jogurt, ulje i ekstrakt od vanilije dok ne dobiješ jednoličnu smjesu, a zatim je dodaj prvoj smjesi s brašnom. Miješaj dok se smjesa ne sjedini, a zatim dodaj tikvice i promiješaj.
- Smjesu za kolač prebaci u pripremljeni protvan i peci 25-30 minuta ili dok kolač ne dobije pomalo zlatnu koricu. Kad je kolač gotov izvadi ga iz pećnice i potpuno ohladi na rešetki.
- Za čokoladni ganache kojim ćeš preliti kolač najprije zagrij vrhnje gotovo do vrenja a zatim ga prelij preko nasjeckane čokolade. Dodaj ekstrakt od vanilije i miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu kojom ćeš preliti kolač.
U slast!