Čokoladna torta s narančama bez brašna u mojem je domu hit otkako sam davno iskopala recept Uvijek gladne Mateje
- Recept za čokoladnu tortu s narančama Mateje Krvarić još je davnih dana oduševio sve u mojoj obitelji
- Budući da još nisam upoznala nekoga tko se u nju nije zaljubio već na orvi zalogaj, postala je sastavni dio našeg blagdanskog stola
- Izrazito je sočna, puna prefinih zimskih začina i super jednostavna za izradu, čak i za potpune kulinarske antitalente
Ne znam kakva je situacija u drugim obiteljima, ali u mojoj se već godinama uoči Božića vodi jedna te ista rasprava koja baš svake godine krene maminim pitanjem - “Koje ćemo kolače peći?”. I baš svake se godine mama nada da će moj odgovor biti breskvice, londoneri, boem šnite, salama ili pak orehnjača i makovnjača bez kojih nije prošao niti jedan jedini Božić u mom životu, uz dakako nezaobilazne vanilin kiflice, capice i ostale kekse.
Gdje je točno problem? Pa... uz dužno poštovanje svakoj od spomenutih vrsta, stvar je u tome da ja ni inače baš nisam od kolača pa se, kada ih već radimo, uvijek nadam da će u pitanju biti barem neki koje stvarno volim i upravo tu nastaje problem. Ja bih najradije šubare, mami pozli čim stignem izustiti 'š' od količine posla koja s njima dolazi u paketu, pa ja krenem kopati po receptima i pokazivati slike da bih na kraju jednostavno odustala, poučena iskustvom prijašnjih godina koje su me naučile da je šansa da se oko nekog recepta složimo gotovo pa nepostojeća i, long story short, nije vrijedna truda.
Nepostojeća, kažem, jer se u svim tim silnim godinama uspjelo dogoditi božićno čudo kada sam pronašla recept koji nam je objema zvučao primamljivo. Bila je to čokoladna torta s narančama koja se radi bez brašna i koja je uspjela oduševiti svakoga tko ju je okusio, a koju sam radila prema receptu svoje prijateljice, slastičarske blogerice Uvijek gladne Mateje Krvarić.
Izrazito sočna, puna prefinih zimskih začina i super jednostavna za izradu čak i za potpune kulinarske antitalente, od te je prve godine postala sastavni dio Božića u režiji naše obitelji, pa dijelim recept sigurna da će na prvi zalogaj osvojiti svako nepce koje joj da šansu. Jedino što moram naglasiti je da naranče, budući da se koriste cijele, moraju biti neprskane!
Čokoladna torta s narančama bez brašna - recept
Sastojci za čokoladnu tortu s narančama:
- 2 srednje naranče (400 g)
- 200 g mljevenih badema
- 7 jaja (manjih do srednjih)
- 200 g šećera
- 1 poravnata žličica praška za pecivo
- pola žličice cimeta
- pola žličice kardamoma
- po želji malo zvjezdastog anisa
- 50 g tamnog kakaa
- 60 g tamne čokolade (s minimalno 50% kakaa)
Priprema čokoladne torte s narančama
1. Naranče (cijele) potrebno je staviti u hladnu vodu i kuhati sat vremena dok ne omekšaju.
2. Pećnicu zagrijemo na 170 stupnjeva i za to vrijeme naranče usitnimo u pire u multipraktiku, nakon što su se malo ohladile.
3. Izmiksamo jaja sa šećerom dok ne postanu blijeda i pjenasta i dok ne udvostruče volumen.
4. Čokoladu je potrebno otopiti na pari, a zatim je umiješati i izmiksati s jajima.
5. Bademima dodajemo prašak za pecivo i začine.
6. U smjesu jaja i čokolade dodajemo pire od naranče i miksamo te na kraju dodajemo suhe sastojke i miksamo dok se sve ne sjedini.
7. Smjesu pečemo 45 minuta u okruglom kalupu promjera 26 cm, a prije pečenja dno obložimo papirom za pečenje te maslacem premažemo dno i stranice.
8. Po želji, tortu pospemo šećerom u prahu i ukrasimo arancinima.