Camu camu je novi hit u prehrani! Evo što se krije iz ove nove superhrane

Shutterstock/instagram
Vidi originalni članak
  • Jesi li već čula za camu camu?
  • Ako nisi, krajnje je vrijeme 
  • Naime, ova južnoamerička superhrana ima više pozitivnih prednosti za nas 

Nakon chia sjemenki, avokada i dr., vrijeme je da proširimo popis superhrane – na njega sada upisujemo bobice zvane camu camu. Do nedavno su bile prilično nepoznate, ali sada su sve popularnije i sigurno ćemo ih ubuduće staviti na meni. Naime, ove male bobice kiselkastog okusa sjajno pomažu pri mršavljenju (potvrdila su istraživanja) te su pravi pokretač imuniteta – a upravo to nam sada treba. 

Evo što se krije iza camu camu bobica 

Camu camu (lat. Myrciaria dubia) su male crvene bobice koje rastu u Južnoj Americi u području Amazone. Rastu u grmu koji može izrasti do šest metara visine te znanstveno gledano spadaju u porodicu mirti. Slove kao superhrana zato jer se u bobicama krije jako puno korisnih nutrijenata. Prvenstveno sadrže jako puno vitamina C, ali i druge zdrave tvari koje naše tijelo treba. 

Evo zašto je camu camu toliko zdrav 

Ako želiš na prirodan način ojačati svoj imunitet, onda bi trebala konzumirati camu camu. Naime, na 100 grama ovih bobica može biti do 3000 miligrama vitamina C. Za usporedbu: naše voljene naranče imaju tek 45 miligrama vitamina C na 100 grama. Ali, to nije sve. Camu Camu bobice sadrže i vitamine B1, B2 i B3 te kalij, kalcij, fosfor i aminokiseline. Osim toga, pomažu kod upala jer antioksidansi koje sadrži djeluju protuupalno. 

Poboljšanje zdravlja Superhrana: Zbog ovih 9 razloga trebaš početi konzumirati chia sjemenke što prije

Još jedna dobra i jedna loša vijest za kraj: pošto camu camu raste isključivo u Brazilu i Peruu, nažalost se svježe bobice vrlo rijetko ili nikako ne mogu pronaći kod nas. Međutim, ne moramo ih se odreći. Kao prah i kapsule dostupne su u našim trgovinama pa ih možeš konzumirati u prahu s malo vode ili kao sastojak smoothija. 

Posjeti Miss7.24sata.hr