Brzi recept: čarobni kolač od limuna, tako lagan i tako pjenast
- Tako jednostavan i ukusan: garantirano će svi tražiti još koji komad ovog čarobnog kolača od limuna
- Naime, od jednog tijesta rade se tri različita sloja
- Bez brige – spravljanje uopće nije komplicirano!
Ovaj čarobni kolač od limuna je nešto sasvim posebno. Od jednostavnog tijesta nastaje kod pečenja – kao čarolijom – tri sloja: jedan čvršći, zatim jedan prozračno-lagani kremasti sloj te jedan poput biskvita na vrhu. Naime, na relativno niskoj temperaturi pečenja od 160 stupnjeva talože se snijeg i brašno tako da nastaju različiti slojevi.
Savjet: pošto je tijesto za ovaj kolač jako tekuće, važno je koristiti kalup u kojem tijesto neće moći moći iscuriti - kao u okruglom kalupu. Ako želiš biti sigurna, jednostavno uzmi pravokutni kalup za složenac.
Sastojci
• 125 g maslaca
• 1 bio limun
• 5 jaja
• 1 prstohvat soli
• 175 g šećera
• 2 pakiranja vanilin šećera
• 140 g brašna
• 360 ml mlijeka
• šećer u prahu za ukrašavanje
Priprema
1. Namasti kalup (24 x 24 cm) te zagrij pećnicu na 160 stupnjeva (gore/dolje).
2. Rastopi maslac u loncu pa ostavi da se ohladi.
3. Operi limun vrućom vodom, naribaj malo kore te istisni sok.
4. Odvoji bjelanca od žumanaca pa stuci bjelanca i prstohvat soli u čvrst snijeg. Potom pjenasto pomiješaj žumanca zajedno sa šećerom, vanilin šećerom i ohlađenim maslacem iz 2. koraka.
5. U smjesu od žumanaca umiješaj brašno, koru od limuna te sok od limuna.
6. Lagano ugrij mlijeko te polako umiješaj u tijesto.
7. Potom umiješaj i snijeg u tri porcije. Nemoj previše miješati! Neka se vide bijele hrpice snijega u tijestu.
8. Stavi tijesto u namašćeni kalup te peci oko 50 minuta dok kolač ne bude zlatnožute boje, a gornja površina čvrsta. Prije posluživanja pospi šećerom u prahu.