Brzi pahuljasti kolač od badema, buttermilka i slatkog vrhnja toliko je sočan da se topi u ustima
- Voliš jednostavne recepte? Onda je ovaj kolač s bademima i buttermilkom idealan za tebe
- Spravlja se brzo te sa samo nekoliko sastojaka, a ima prefini okus
- Posebnost: slatko vrhnje nećeš istući u šlag več koristiti kao hladni preljev za kolač
- Pročitaj više: Krema od sira, sočni biskvit i voće: Ovaj osvježavajući voćni cheesecake priprema se bez pečenja
Ako želiš dočarati supersočan i pahuljasti kolač sa samo nekoliko sastojaka, ovaj je recept pravi izbor. Posebnost mu je upotreba mlaćenice (ili buttermilka - češće je znamo pod tim stranim imenom), mlijeka koje ostaje nakon mlaćenja odnosno izrade maslaca i najsličnija je okusom jogurtu, a manje gusta. U receptima za naše tradicionalne kolače ne nelazimo je često, no u modernim je receptima vrlo popularna. U Americi su tako poznate palačinke s buttermilkom.
Ovaj rajski kolač od mlaćenice spravlja se vrlo brzo. U pripremu su uključeni samo zdjela za miješanje i ručni mikser - pa nije ni čudo da je ovaj fenomenalni kolač iz lima u trenu na stolu poslužen i da će ga garantirano pohvaliti svaki gost.
Sastojci
- 280 g šećera
- 3 jaja
- 500 g mlaćenice
- 1 pakiranje praška za pecivo
- 560 g brašna
Za preljev
- 250 g listića badema
- 2 pakiranja vanilin šećera
- 80 g šećera
- 200 ml vrhnja za šlag, tekućeg
Priprema
- Izmiksaj jaja, šećer i mlaćenicu. Zatim zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.
- Postupno umiješaj brašno i prašak za pecivo te miješaj tijesto dok ne dobiješ lijepu, homogenu smjesu.
- Raspodijeli tijesto na lim obložen papirom za pečenje i zagladi ga. Pomiješaj bademe, vanilin šećer i šećer te pospi po tijestu.
- Peci kolač na srednjoj rešetki oko 25 minuta (napravi test čačkalicom!). Vrijeme pečenja varira od pećnice do pećnice, pa je bolje provjeriti ranije kolač. Ako preljev potamni prije isteka vremena pečenja, jednostavno ga prekrij aluminijskom folijom.
- Nakon pečenja, kada je kolač još vruć, prelij ga hladnim vrhnjem. Zatim ostavi da se ohladi te uživaj.