Brzi i slasni paleo kolač od smokava: Jednostavna i zdrava poslastica za sve obroke

Shutterstock
Vidi originalni članak

Ovaj kolač od smokava i bademova brašna je dobro uravnotežen, sladak ali ne pretjerano, sočan, ali čvrst. Važniji sastojci potrebni za ovaj kolač su bademovo brašno, agavin ili javorov sirup i kokosovo ulje. Svježe smokve na vrhu daju mu rustikalan izgled.

Kad se sve uzme u obzir o ovom kolaču se može zaključiti da je:

  • Bez žitarica, bez glutena i prikladan za paleo prehranu
  • Zaslađen sa zdravstveno poželjnim zaslađivačima
  • Bez mliječnih proizvoda.
  • Dovoljno zdrav da se jede i za doručak, a ne samo kao slastica.
  • Nježno se topi u ustima.

Life&style Jolie Petit Pâtisserie ima novi jesenski kolač sa smokvama, izgleda savršeno

Savjeti i napomene:

  • Prije pripreme ovog kolača, pročitaj upute za recept. Ne preskači dio u kojem treba isključiti pećnicu na kraju i ostavi tortu neko vrijeme u toploj isključenoj pećnici. Ovaj korak osigurava da se kolač toplinski obrađuje, a pri tom ostane nježan i vlažan.
  • Ako nis ljubiteljica okusa badema, možeš izostaviti ekstrakt badema, iako je taj okus ono što ovu tortu činiti tako posebnom. Ako više voliš okus vanilije, onda stavi dodatnu količinu.
  • Kokosovo ulje može se zamijeniti rastopljenim maslacem ili maslinovim uljem.
  • Ako nemaš svježe smokve možeš koristiti bilo koje drugo voće, primjerice breskve, kruške, marelice, jagode ili borovnice. 
  • Kad je torta gotova na vrh možeš staviti dodatnu količinu voća i posuti sve mljevenim ili sjeckanim orasima za dekoraciju.

Sastojci:

  •      3 velika jaja
  •      ¼ šalice kokosovog ulja
  •      ½ šalice čistog javorovog sirupa ili agavinog sirupa
  •      1-1/2 žličice čistog ekstrakta badema
  •      1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  •      1 žličica jabučnog octa ili limunovog soka
  •      2-1/2 šalice bademovog brašna
  •      ½ čajne žličice sode bikarbone
  •      1/2 žličice soli
  •      6 zrelih smokava narezanih

Priprema:

  • Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva C, a kalup za tortu obloži papirom za pečenje.
  • Izmiješaj u blenderu ili s mikserom sve sastojke osim smokava. Tijesto će biti vrlo gusto.
  • U pripremljeni kalup izlij tijesto. Na vrh rasporedi narezane smokve pri tom ih lagano gurajući u tijesto. 
  • Ubaci kolač u prethodno zagrijanu pećnicu i peci 20 do 25 minuta dok tijesto ne postane zlatno smeđe boje.
  • Isključi pećnicu i drži kolač unutra još 10 do 15 minuta (dok sredina torte ne postane čvrsta).
  • Ostavi kolač da se ohladi 30 minuta prije nego što ga izvadiš iz kalupa.
  • Posluži sa svježe narezanim smokvama i dodacima po želji (orasi, preljev od meda i slično).

Life&style Brzinski kolač od jabuka iz jedne posude - savršen recept za jednostavnu vikend slasticu

Posjeti Miss7.24sata.hr