"Brze" cimet rolice, bez kvasca i dizanja tijesta, jednostavna su i prefina slastica, začas gotova
- Ove cimet rolice brzo se rade od nule, bez kvasca, dizanja tijesta ili dugotrajnog miješanja
- Osim što su fina slastica uz šalicu kave ili čaja, prava su poslastica i kao ukusan doručak, a najbolje je u cimet rolicama uživati isti dan kada se naprave
- Donosimo ti recept za fine cimet rolice koje će se sigurno naći u tvojoj knjižici recepata
Zadovoljiti svoju želju za slatkim odmah ujutro? S ovim brzim cimet rolicama to je pravi gurmanski doživljaj. Osim toga, spravljaju se jednostavno, ne treba kvasac, pa su savršene za početnike u slastičarstvu ili bilo koga tko nema puno vremena (ili strpljenja). Ovaj recept za rolice s cimetom jednostavan je za napraviti sa sastojcima koje vjerojatno već imaš pri ruci.
Što izdvaja ove rolice s cimetom od tradicionalnih?
Za razliku od većine tradicionalnih recepata za rolice s cimetom, ove se rade bez kvasca - što znači da nema potrebe za dizanjem ili mijesenjem tijesta. Najbolji dio? Brzo i jednostavno se spremaju za nešto više od pola sata. Ove domaće rolice s cimetom imaju opcionalnu glazuru od krem sira od 5 sastojaka, ali možeš ih jesti i same ili ih preliti nekim kupovnim sastojkom ako ti se baš ne radi domaći preljev.
Brze cimet rolice bez kvasca - recept
Sastojci:
• 3 žlice neslanog maslaca, rastopljenog
Za tijesto:
• 240 g višenamjenskog brašna, plus još po potrebi
• 2 žlice bijelog šećera
• 2 žličice praška za pecivo
• 1 žličica soli
• 3 žlice neslanog maslaca, omekšanog
• 160 ml punomasnog mlijeka
Nadjev:
• 25 g bijelog šećera
• 25 g (svijetlo)smeđeg šećera
• 2 žličice mljevenog cimeta
Glazura od krem sira:
• 115 g šećera u prahu
• 110 g krem sira, omekšanog
• 60 g neslanog maslaca, omekšanog
• ½ žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
1. Pripremi sastojke. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Premaži četvrtastu posudu za pečenje veličine 20x20 cm sa žlicom rastopljenog maslaca.
2. Za pripremu tijesta: u velikoj zdjeli umuti brašno, bijeli šećer, prašak za pecivo i sol. Rukama umiješaj 3 žlice omekšanog maslaca u smjesu brašna dok maslac ne razmrvi.
3. Ulij mlijeko u smjesu brašna i maslaca te miješaj gumenom špatulom dok se ne formira mekano tijesto.
4. Prebaci tijesto na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljaj ga u četvrtasti lim veličine 25x25 cm. Premaži površinu tijesta sa preostale 2 žlice rastopljenog maslaca.
5. Za pripremu nadjeva: u maloj zdjeli umuti 50 g bijelog šećera, smeđeg šećera i cimeta. Pospi 1 žlicu smjese cimeta i šećera na dno pripremljene posude za pečenje. Preostali šećer s cimetom pospi po tijestu premazanom maslacem.
6. Zarolaj tijesto oko nadjeva kako bi oblikovala roladu; roladu izreži na 9 rolica širine oko 2,5 cm. Stavi rolice prerezanom stranom prema gore, u pripremljenu posudu za pečenje.
7. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici dok rolice ne nabubre i lagano ne porumene, 20 do 25 minuta.
8. Za pripremu glazure: u zdjeli miksaj šećer u prahu, krem sir, 60 g omekšanog maslaca i ekstrakt vanilije dok glazura ne postane glatka.
9. Vruće rolice s cimetom premaži glazurom od krem sira.