Brokulu držiš u plastičnoj vrećici? Odmah van s njom!
- Pohranjuješ li svježu brokulu tako da ju postaviš u plastičnu posudu ili vrećicu te staviš u hladnjak?
- To zapravo nije dobra ideja te stručnjaci poručaju da je puno bolja opcija staviti je u papirnati ručnik kako bi mogla disati
- Naravno, možeš ju i zamrznuti, no prethodno ju trebaš kratko prokuhati te dobro posušiti prije umetanja u plastične posude
Osim načina na koji priprema pojedino povrće, za njegovu hranjivost izuzetno je važan i način na koji ga skladištimo. Jedno od povrća koje možda pogrešno skladištiš je brokula. Većina nas ju izrezanu na komadiće skladišti u frižiderima spremljenu u posebnim plastičnim posudama ili vrećicama. No, izgleda da smo u krivu!
Kako skladištiti svježu brokulu?
Trebaš izbjegavati stavljati brokulu u bilo koji spremnik koji joj onemogućava pristup zraku. Aluminijska folija, plastični omoti i vrećice s zatvaračem ovdje neće biti od pomoći. Umjesto toga, posegni za papirnatim ručnicima. Drugi način skladištenja brokule koji će joj omogućiti disanje jest taj da u šalicu ili čašu vode postaviš brokulu tako da joj je stabljika okrenuta na dolje. Obje ove metode produljit će vijek omiljenog zelenog povrća pa ćeš imati više vremena za uživanje u njemu. Bez obzira kako se odlučila skladištiti svježu brokulu, nemoj je prethodno oprati jer dodatna vlaga može uzrokovati razvoj pljesni.
Moguće je i zamrznuti brokulu!
Moguće je i zamrzavanje svježe brokule. Da bi to učinila, morat ćeš je prvo dobro oprati i posušiti, a potom narezati glavicu brokule na manje cvjetove. Brokulu kuhaj oko tri minute prije nego što kuhano povrće staviš u ledenu vodu na još tri minute. Nakon što se brokula osuši, pripremljene komade stavi u vrećicu sa zatvaračem koju ćeš ponovno moći zatvoriti i pohraniti u zamrzivač dok ne budeš spremna konzumirati ju. Jednom zamrznuta, brokula može ostati dobra i do godinu dana (ozbiljno!)
Kratko pripremanje
No, dok vrijeme pohrane ovisno o načinu skladištenja može varirati, kada je kuhanje brokule u pitanju pravilo je - neka to bude kratko! Zapravo ti treba samo sedam minuta da bi brokulu skuhala do savršenstva. Više od toga i brokula neće ostvariti svoj potencijal, a prekuhana brokula osim boje gubi i niz hranjivih sastojaka.