Boli te glava kad se mijenja vrijeme? Očito je uzrok promjena tlaka zraka, evo što poduzeti

Shutterstock Ilustrativna fotografija žene koja ima glavobolju
Vidi originalni članak
  • Jednu minutu čisto plavo nebo, sljedeću jaka kiša i mrak u podne: nestabilno vrijeme može imati neočekivane posljedice po zdravlje
  • Svi znamo za meteopate, osobe osjetljive na promjenu vremena, ali čini se kako i kratkotrajna promjena vremena može uzeti danak našem fizičkom zdravlju
  • Ako zbog nagle promjene vremena osjećaš glavobolju, nalik onoj tijekom leta u avionu, uzrok je promjena tlaka zraka. Što se može učiniti u vezi te "barometarske" glavobolje? 

Vrijeme koje većina nas pozdravlja - sunce i toplina - općenito karakterizira visoki tlak, dok je niski tlak sinonim za vjetar, kišu i vrste temperatura koje zahtijevaju topliju odjeću. Naše se tijelo prilagođava svakoj razini tlaka zraka, ali potrebno nam je vrijeme za prilagodbu, pa kad nas niski tlak spontano "spopadne", prilikom recimo grmljavinskog nevremena za vrijeme ljeta , to uzrokuje promjene i kod nas. Posebice kod osoba koje su inače osjetljive na vremenske promjene. Glavobolje uzrokovane tlakom zraka tako su jedan od najčešćih simptoma nagle promjene vremena.

Što su glavobolje uzrokovane promjenom tlaka zraka?

Slično na način na koji možemo osjetiti glavobolju tijekom leta avionom ili trčanja na velikim nadmorskim visinama, pad tlaka zbog vremenskih uvjeta može uzrokovati glavobolje katkad zvane i "barometarske". Osim njihovog podrijetla, nema mnogo toga što ih razlikuje od standardne glavobolje, ali možda ćeš osjetiti i mučninu ili osjetljivost na svjetlo, slično migreni.

Life&style Suprotno onome što smo mislili! Što smo stariji mamurluk postaje blaži - potvdrili znanstvenici

Kako se riješiti "barometarske" glavobolje?

Umirujući simptomi ovise o svakom pojedincu - netko tko popije, recimo, jedva bocu vode dnevno, patit će više nego netko tko pije dvije litre, na primjer - ali postoji nekoliko stvari koje se preporučuju.

Ublažavanje bolova. Standardni lijekovi protiv bolova mogu pomoći. Drži se preporučene doze. Ako ovo ne uspije, liječnik opće prakse mogao bi ti propisati jači oblik lijeka protiv bolova - koji će ti pomoći.

Ostani hidrirana. Popij najmanje 2-3 litre vode dnevno kako bi ograničila bol. Ako ne unosiš dovoljno tekućine, mozak ti se privremeno smanjuje, odakle dolazi i bol, ali čim tvoj organizam bude dovoljno hidratiziran mozak će se vratiti u uobičajeno stanje.

Ispiranje usta uljem novi je trend: zašto je dobro za zdravlje i koje ulje je za to prikladno?

Pokušaj ne propuštati obroke. Tvoja razina šećera u krvi pada ako neko vrijeme nisi jela, što dovodi do toga da tvoje tijelo oslobađa hormone koji tijelu govore da je gladno. Ovi hormoni povećavaju krvni tlak i stežu krvne žile, što se manifestira kroz glavobolju. Napravi "gorivo" za svoj organizam za vrijeme doručka, ručka i večere.

Ostani aktivna. Redovita tjelovježba također može pomoći u ublažavanju simptoma glavobolje uzrokovanih promjenama tlaka zraka. Biologija iza ovog savjeta je jednostavna: kada vježbaš, oslobađaš endorfine (hormone sreće), koji su ujedno i prirodni lijekovi protiv bolova u tijelu, pa stoga rade na tome da glavobolja nestane.

Vježbaj opuštanje. Masaža, meditacija i joga mogu učiniti čuda za ovu glavobolju. Na isti način na koji tjelovježba potiče oslobađanje endorfina tako to čini i opuštanje mišića prilikom masaže.

Kako spriječiti glavobolju uzrokovanu promjenom vremena?

Ne možemo kontrolirati vrijeme, ali doktori preporučuju da vodiš dnevnik svojih simptoma i bilježiš sve dodatne okidače ili čimbenike koji utječu na to koliko često ili koliko su jake glavobolje (čimbenici poput nedostatka sna, gladi ili stresa). Ako to možeš isključiti, možda ćeš otkriti da glavobolja povezana s tlakom zraka nije ni izbliza toliko "moćna" kad nije u kombinaciji s drugim čimbenicima koji joj pridonose.

Life&style Postoje četiri vrste glavobolje, kako prepoznati koju vrstu imaš i kako ih liječiti?

Posjeti Miss7.24sata.hr