Bliži se advent, podsjećamo te na najbolji recept za kuhani džin - počasti sebe i frendice
- Kuhano vino je sasvim OK i rado popijemo čašu ili najviše dvije
- Međutim, zašto bi svake zime bilo jedno te isto – vrijeme je da iskušaš nešto novo
- Novi hit među „kuhanim napitcima“ je kuhani džin – i lako ćeš ga spraviti za cijelu ekipu
Kuhano vino je nekako sastavni dio adventske ponude i jednostavno pripada božićnom vremenu – poput džina toniku. Međutim, ruku na srce, ponekad ima okus poput šećerne vodice s cimetom i raznim drugim dodacima.
Promjene su dobrodošle – i jednu smo pronašle! Umjesto slatkog aromatičnog napitka – pravi vrući džin. Najbolje od svega je da ga s lakoćom možeš sama spraviti. Osim toga – nema dodatnog šećera (osim što je ukusniji zbog toga, kuhani džin ima manje kalorija! Dakle, više kolačića, keksića…)
Sastojci za 4 porcije kuhanog džina:
• 100 ml džina (ovisno koliko želiš da napitak bude jak)
• 800 ml prirodnog soka od jabuke
• veliki komad đumbira
• 6 prutića cimeta
• 8 klinčića
• 4 zvjezdasta anisa
• 1 prstohvat pimenta
• 2 bio-naranče
Priprema:
1. Stavi sok od jabuke u veliki lonac.
2. Oguli naranče, ocijedi te zajedno s korom od naranče stavi u lonac
3. Nareži đumbir na tanke ploške te dodaj.
4. Zatim dodaj cimet, klinčiće i anis.
5. Ugrij na srednjoj vatri (oko 20 minuta).
6. Važno je da tekućina ne vrije!
7. Na kraju dodaj džin te napitak prebaci s pomoću zaimače u šalice.
Živjela!
Ako želiš, možeš spraviti „tamnu varijantu“ kuhanog džina tako da umjesto soka od jabuka koristiš sok do ribiza ili crnog grožđa. Začini ostaju isti…