Battenberg kolač: ovaj tradicionalni britanski kolač ne vole samo obožavatelji serije 'Kruna'
- Ako se u Velikoj Britaniji sprema neki kraljevski jubilej, rođendan ili čak kraljevsko vjenčanje, peku se raskošne i simbolične torte
- Svoje štovanje prema tradiciji i domovini Britanci pokazuju ponekad kompliciranim kolačima
- Jedan od njih je poznati Battenberg kolač
Godine 1884. plemić iz obitelji Hessian Battenberg oženio je svoju drugu nećakinju i navodno je u nekom trenutku tijekom dana bio poslužen Battenberg kolač. Dvije različite boje Battenberg kolača navodno predstavljaju crno-bijele Battenbergove stupove, koji se mogu naći i na grbu grada Battenberga. Sjećaš li se još strica Dickija iz britanske serije 'Kruna'? On je Louis Mountbatten, prvi grof Mountbatten od Burme. I on potječe iz obitelji Battenberg. Tijekom Prvog svjetskog rata, u kojem su Britanci i Nijemci bili protivnici, ime Battenberg je anglicizirano. Od tada su članovi obitelji Mountbattens.
Battenberg kolač - recept
Sastojci za 2 biskvita (kalup 20x20 cm)
• 350 g maslaca (mekog)
• 350 g šećera
• 290 g pšeničnog brašna (Tip 405)
• 3 žličice praška za pecivo
• 100 g badema (mljevenih)
• 6 jaja
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 1 prstohvat soli
• žuta boja za hranu
• ružičasta boja za hranu
• 2 komada izvaljanog marcipana
• 300 g marmelade od marelice
• 1 šalica tučenog šlaga sa šećerom
Battenberg kolač - priprema:
1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (gornje i donje topline, a 160 stupnjeva ventilatorska). Obloži dva kalupa za pečenje 20x20 cm papirom za pečenje.
2. Pomiješaj brašno s praškom za pecivo, dodaj šećer, mljevene bademe, mekani maslac, jaja, sol i ekstrakt vanilije te sve izmiješaj mikserom u glatko tijesto. Zatim podijeli tijesto na dva jednaka dijela. Jedan dio oboji žutom bojom, a drugi dio ružičastom. Tijesto ravnomjerno i glatko rasporedi po kalupima i peci u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta. Ostavi da se dobro ohladi nakon pečenja.
3. Marcipan raširi na malo pobrašnjenu radnu površinu. Otopi marmeladu od marelica u manjoj posudi na štednjaku. Nožem pažljivo skini koru od pečenja sa biskvita i svaki nareži na 5 jednakih komada (poput štapića). Sredinu marcipana namaži marmeladom od marelica i na vrh stavi ružičasti štapić od tijesta.
4. Stranice tijesta također namaži marmeladom od marelica i na lijevu stranu stavi žuti komad tijesta. Također ga namaži marmeladom pa tako slaži naizmjenično po jedan žuti te rozi komad tijesta i svaki namaži marmeladom. Zatim premaži marcipan marmeladom iznutra potpuno i obje duže strane preklopi preko tijesta da dobiješ čvrsti ogrtač od marcipana. Ponovi ovaj postupak za drugi kolač. Kolač okreni tako da ogrtač od marcipana bude okrenut prema dolje. Odreži krajeve i po želji posluži s tučenim slatkim vrhnjem.