Banana puding, desert koji tako fino rashlađuje, a neće ni kuhinju pregrijati
- Banane i puding tako se dobro sljubljuju da je ovo prilično popularna slastica
- Ako nemaš instant pudig kod kuće, puding možeš lako pripremiti prema ovom receptu
- Za pripremu će ti trebati svega 20 minuta jer, naravno nema ni pečenja
Ponekad poželiš staviti kuharski šešir i okušati se u otmjenom desertu. A ponekad želiš nešto tako jednostavno da će te okusom podsjetiti na djetinjstvo. Ova je poslastica križanac nostalgije (za vremenima kad nam je mama kuhala puding) i komocije jer ju je stvarno lako pripremiti. To je savršena šalica pudinga od banane.
Puding s bananamo, kako je preciznije reći, je desert koji se sastoji od slojeva slatke kreme s okusom vanilije, kolačića i narezanih svježih banana, prelivenih šlagom ili bezeom (ako se želiš dodatno potruditi). Tako osvježavajuće i božanstveno! Za elegantniji dojam možeš ga poslužiti u viskokim staklenim čašama, ali možeš se odlučiti i za manje porcije i staviti puding u slatke male čaše.
Puding od banane možeš napraviti na mnogo načina, ali kako bi stvari bile brže i jednostavnije (i kako bi svježe banane ostale svježe), umjesto klasične slastičarske kreme od jaja u ovom receptu koristili smo puding s zgusnutim kukuruznim škrobom. A ako još više želiš pojednostavniti stvar, uzmi puding iz vrećice. Klasične čajne kolačiće od vanilije možeš zamijeniti keksima po izboru, speculasima ili Oreo keksima.
Sastojci za 6 porcija:
- ½ šalice šećera
- 3 žlice kukuruznog škroba
- ¼ žličice soli
- 2 šalice punomasnog mlijeka
- 1 žlica maslaca
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Šlag
- 2 šalice masnog slatkog vrhnja
- ½ šalice šećera u prahu
Dekoracija
- 2 zrele banane, tanko narezane
- Oko 30 čajnih keksića, plus još za ukrašavanje
Priprema:
1. U srednje velikoj zdjeli otpornoj na toplinu pomiješaj šećer, kukuruzni škrob i sol. Stavi na stranu.
2. Na srednje jakoj vatri zagrij mlijeko. (Trebala bi vidjeti mjehuriće koji se stvaraju na rubovima, ali bez ključanja.) Uz stalno miješanje, polako ulijevaj vruće mlijeko u smjesu šećera da se otopi. Vrati smjesu u lonac. Nastavi kuhati na srednjoj vatri uz stalno miješanje silikonskom lopaticom dok puding ne prekrije stražnju stranu lopatice. Vrati u srednju zdjelu, prekrij plastičnom folijom na površini i stavi u hladnjak dok se ne ohladi, najmanje 2 sata.
3. Napravi šlag: U zdjeli pomoću miksera ili pjenjače, umuti vrhnje i šećer u prahu u mekanu smjesu.
4. Pripremi 6 malih čaša, šalica ili staklenki. U svaku žlicom ulij oko 2 žlice pudinga (ne trebaš biti previše precizna), a zatim stavi 2 ili 3 čajna keksića. Na vrh žlicom stavi oko 2 žlice šlaga, a zatim i nekoliko kriški banane. Ponovi sa svakim drugim slojem pudinga, kolačića, šlaga i banana. Po želji ukrasi zdrobljenim kolačićima. Ostavi u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja.
Dobar tek!