Bakin omiljeni recept: Kolač od trešanja iz lima je mnogima omiljeni klasik!
- Sezona trešanja u punom je jeku. A uskoro će i višnje koje su isto dobre za ovaj kolač
- Kako je bolje proslaviti od uživanja u ukusnom kolaču od ovog voća?
- Donosimo ti recept za kolač koji su spravljale naše bake – jednostavno i brzo
Sočan i ukusan kolač od trešanja je prava stvar u ljetno vrijeme. Svejedno hoćeš li ga ponijeti sa sobom na neku zabavu ili ćeš u njemu uživati kod kuće na terasi uz kavu. Priprema ove slastice isplati se u svakom slučaju. A najbolje kod recepta je da priprema traje samo pet minuta! Kolač možeš spraviti i s višnjama – bit će jednako ukusan!
Sastojci
• 200 g šećera
• 200 g maslaca (mekog)
• 5 jaja
• 250 g brašna
• 1 žličica praška za pecivo
• 100 g jestivog škroba
• 700 g trešanja (bez koštica), alternativno 2 staklenke kompota od višanja
• 150 g šećera u prahu
• 2 žlice soka od limuna
• ulje i maslac za namastiti lim
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Namasti lim za pečenje.
2. Stavi šećer i maslac u posudu te pjenasto stuci. Umiješaj jedno po jedno jaje.
3. U smjesu umiješaj prašak za pecivo, brašno i jestivi škrob.
4. Tijesto stavi u lim za pečenje te zagladi.
5. Po tijestu raspodijeli trešnje. Možeš ih čak i malo utisnuti u tijesto. Ako koristiš višnje, ocijedi ih najprije.
6. Kolač peci na 175 stupnjeva 25-30 minuta. Za to vrijeme pomiješaj sok od limuna i šećer u prahu za glazuru te time premaži ohlađeni kolač.