Bajkovite Artichka šalice osvojit će baš svakog nepopravljivog romantičara

Instagram @artichkaceramics
Vidi originalni članak
  • Šalice brenda Artichka šarmirale su nas nostalgijom i romantikom kojom odišu
  • Iza brenda se krije Nikolina Artić, romantična duša koja je, osim u keramiku, velika zaljubljenica i u prirodu koju uspješno pretače u svoj rad
  • Flora i fauna svakodnevno oživljavaju na komadima koje s puno ljubavi izrađuje, a koji nas neodoljivo podjećaju na neka davna vremena i predivno ilustrirane bajke i dječje priče

U porculan i antikvitete zaljubljena sam već dugi niz godina. Moja kolekcija najvećim dijelom sastavljena od starih porculanskih komada među kojima su mnogi ručno oslikavani posljednjih je godina ozbiljno narasla, a zbog čega sam morala povući kočnicu i usporiti njezino daljnje širenje. Pa ipak, s vremena na vrijeme se nađe koji komad kojemu jednostavno ne mogu odoljeti, a iako su to najčešće oni desetljećima, ako ne i više od sto godina stari, uspjelo mi se dogoditi da sam se preko glave zaljubila i u neke stvorene tek nedavno.

Šalice brenda Artichka na prvi su me pogled šarmirale nostalgijom kojom odišu, a budući jedan veseli bijeli zeko već desetak godina skakuće po mom domu, oduševilo me što su njegovi rođaci neki od glavnih aktera na ovim krasotama kojima niti jedan nepopravljivi romantičar neće moći odoljeti. 

Life&style Bura radi najnježnije komade od keramike. Posebno su nam se svidjeli njihovi češljugari

U vremenu u kojem je keramika kao zanat doživjela pravi procvat i u kojem su upravo šalice jedan od najtraženijih i najpopularnijih komada svakog brenda, poprilično je teško osmisliti modele koji će svojim izgledom i karakterom biti nešto potpuno drugačije od svega viđenog, no Nikolini Artić koja stoji iza brenda Artichka to je i više nego uspješno pošlo za rukom, a što me i zaintrigiralo da o njoj, njezinom brendu i priči koja stoji iza njega doznam nešto više.

Osim što se bavi keramikom, Nikolina je velika zaljubljenica u prirodu i netko tko posebno voli planine i krške rijeke, a vesele je i različite aktivnosti u prirodi među kojima su joj najdraže vožnja kajakom i biciklizam. K tome je i planinarski vodič u Stanici vodiča Zadar od 2009., a ljubav prema prirodnim ljepotama koje je okružuju uspješno pretače u svoj rad. Ptičice, srne i zečići, šumske jagode, gljive, djetelina i drugo raslinje svakodnevno oživljavaju na komadima koje s puno ljubavi izrađuje, a koji nas neodoljivo podsjećaju na neka davna vremena i predivno ilustrirane bajke i dječje priče.

I iako smo šarmantne, ljupke, razigrane i nježne šalice već imali prilike vidjeti i u ponudi nekih drugih brendova, teško da se ikoje mogu izdvojiti tolikom posebnošću i djetinjom nevinošću kao što je to slučaj s Nikolinima koje izgledaju kao da su upravo izašle iz Ježeve kućice ili možda Lude čajanke. One su prava mala bajkovita umjetnička djela kakva se nema prilike susresti tako često. 

"Keramikom sam se počela baviti 2015. nakon završenog tečaja na Pučkom otvornom učilištu u Zagrebu", započinje mi priču Nikolina. "Nakon te edukacije nastavila sam s radionicama raku-a u Rijeci kod profesora Borisa Roce, a zahvaljujući kolegici iz Poljske, i u Varšavi. Tamo sam se prvi put susrela s porculanom i on mi je tiha patnja. S vremenom na vrijeme poigram se s njim, no kako je skup, uglavnom se radi o sitnicama. Artichka je kao brend nastala tri godine kasnije, a samo ime proizašlo je slijedom prirodnih zakona od vlastitog prezimena Artić. Dakle, ništa pretjerano inovativno", kaže mi. 

Artichka je, priznaje, proizašla iz njezine želje da pretvori jednu od svojih ljubavi u posao. "Bio je to sasvim prirodan proces koji je išao više putem srca nego glave", iskrena je. "Jednostavno je lijepo nešto stvoriti, bilo to od gline, drveta ili nečeg trećeg... Uvijek je tu osobni otisak i dio emocije tako da vjerujem da se i u mojim proizvodima osjeća bar dio moje romantične duše koja je u potpunosti u miru kada se može igrati i kreirati."

Life&style Keramička remek djela iz Pule: Elegancija i estetika 60-ih u neodoljivim šalicama i vazama

Baš kao što i sama osjeća te kao što je to iz samog pogleda na njezine radove jasno vidljivo, najveća joj je inspiracija ljubav prema davnim vremenima, no inspiriraju je, kaže, i trenuci iz svakodnevnog življenja u svijetu gdje gaji svoj unutarnji mir i gdje putuje  svakodnevno. "Mislim da je to danas jako potrebno. Trenutno u šumskoj i pomalo starinskoj fazi najviše izrađujem šalice i nakit. Kako su svijet flore i faune oduvijek bili inspiracija za oslikavanje, tako i meni dolazi samoniklo bilje i životinje koji sa sobom nose određenu simboliku. Za sada su to zečevi, jeleni, ptice i vjeverice."

Osim što izrađuje neodoljive šalice i nakit, Nikolina trenutačno radi i na izradi webshopa za kojeg je, kaže, samo pitanje dana kada će zaživjeti, a u planu ima i uređivanje novog ateljea gdje će imati više mjesta za proizvodnju, ali i rad na lončarskom kolu. A dok webshop ne ugleda svjetlo dana, njezine se proizvode može pronaći na njezinom Instagramu i Facebooku

Posjeti Miss7.24sata.hr