Aromatični namaz od patlidžana s prepečenim kruhom sjajno je predjelo, ali i večera
- Ovaj namaz svilenkaste teksture donosi zavodljive arome češnjaka i majčine dušice
- Usto, ovdje je i nezamjenjiva aroma žara na kojem se patlidžani peku
- Za rustikalni dojam i vrhunsku aromu posluži ga na hrskavo prepečenim kruhom i uživaj u svakom zalogaju
Ljeti nam ne trebaju ni teška hrana, ni puno kalorija, a niti puno kuhanja. Pa, eto, ovaj namaz od patlidžana, koji su u ovo doba godina najbolji, zadovoljava sva tri uvjeta. Namaz posluži s prepečenim kruhom kao laganu večeru ili čak ručak, a ako je riječ o obilnijem obroku od nekoliko jela, namaz od patlidžana bit će sjajan i kao predjelo.
Sastojci:
- 3 srednje velika patlidžana, prepolovljena
- 4 češnja češnjaka, oguljena i vrlo tanko narezana po dužini
- 12 komada svježeg timijana
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 žlice mljevenog svježeg začinskog bilja (kombinacija peršina i bosiljka)
- 2 žlice svježeg soka od limuna
- sol
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Poslaži patlidžane prerezanom stranom prema gore na lim za pečenje. Napravi u njima proreze i u njih ubaci češnjak i timijan. Prelij s 2 žlice ulja. Začini s 1/2 žličice soli. Peci dok ne omekšaju, oko 1 sat. Izvadi iz pećnice pa neka odstoje dok se ne ohlade, oko 20 minuta.
Stavi smjesu potom u procesor hrane. Dodaj začinsko bilje, 2 žlice ulja i sok od limuna. Pasiraj dok sve ne postane glatko. Pomiješaj s 1 žličicom soli i papra da se sjedini. Posluži s krekerima ili crostinima.
Savjet više: Ovaj namaz može stajati u hladnjaku do 3 dana.
Ovaj članak je izvorno objavljen na portalu missGastro.