Anđeoski kolač: Lagan, pahuljast i sočan - i anđeli bi uživali u ovoj slastici
- Jede ti se nešto slatko, a sve ti se čini preteško? Nema lakšeg od anđeoskog kolača, pahuljastog, laganog i prozračnog deserta
- Iako se najčešće priprema s vanilijom, ovaj kolač zapravo se može pripremiti koristeći i druge arome
- Imamo baš dobar recept, a ova prefina i jednostavna delicija savršena je za ove ljetne dane
- Pročitaj više: Osvježavajuća voćna torta koja se ne peče gotova je za samo 10 minuta i božanstvenog je okusa
Za sve koji traže neki prefini, ali jednostavni i brzi desert, nema lakšeg od anđeoskog kolača (Angel food cake), pahuljastog, laganog i prozračnog deserta… Ma i anđeli bi ga jeli! Svoju prozračnu teksturu ovaj kolač duguje dobro izmiksanim bjelanjcima, bez dodatka masnoće i teških žumanjaka.
Angel food cake odlično ide uz svježe voće po izboru, tučeno slatko vrhnje, marmeladu... A njegov okus, osim vanilijom, možeš obogatiti i aromama citrusa, badema, kokosa te začinima poput cimeta.
Iako se najčešće priprema s vanilijom, ovaj kolač zapravo se može pripremiti koristeći i druge arome, poput aroma citrusa, badema ili kokosa (za to možeš koristiti i kokosovo brašno), dok za čokoladnu verziju u ovaj recept možeš dodati kakao prah.
Ako se još ne možeš odlučiti da pripremiš anđeoski kolač, imamo dvije dobre vijesti koje će sigurno prevagnuti u korist ove lagane slastice - za pripremu i pečenje trebat će ti samo 50 minuta, a u njoj mogu uživati i oni koji su na dijeti jer porcija ima samo 209 kalorija, 0,3 g masnoće i 0 g kolesterola.
Anđeoski kolač (Angel food cake)
Sastojci:
- 1 i ¼ šalice glatkog brašna
- ½ žličice soli
- 1 šalica kristal šećera
- 1 i ½ žličica vinskog praška za pecivo
- 14 bjelanjaka od većih jaja, na sobnoj temperaturi
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- za serviranje – šlag, marmelada, svježe voće
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremi kalup za kuglof (ili više manjih kalupa) i namasti ga.
- Izmiksaj šećer, vinski prašak za pecivo i bjelanjke na slaboj brzini 5-6 minuta. Dodaj vaniliju, pojačaj brzinu na jaku i miksaj još 5 minuta, odnosno dok ne dobiješ čvrsti snijeg.
- Prosij brašno i sol na snijeg od bjelanjaka i lagano umiješaj špatulom.
- Stavi tijesto u kalup i peci 35 do 40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe suha.
- Čim izvadiš kolač iz pećnice špatulom lagano odvoji tijesto od kalupa, ali pusti da se kolač hladi u kalupu oko 10 minuta, potom ga okreni na tanjur za posluživanje.
- Posluži s tučenim slatkim vrhnjem, marmeladom i/ili svježim voćem po izboru. Kolač se može čuvati na sobnoj temperaturi, poklopljen, maksimalno dva dana.
Savjet više:
- Za savršenu teksturu, kristal šećer možeš zamijeniti šećerom u prahu.
- Nikako nemoj izbjegavati prosijavanje brašna, kako u kolaču ne bi bilo grudica.
- Žumanjke koji ti ostanu od ovog kolača iskoristi u nekom od niže navedenih recepata: