Aloe vera je dobra ako izgoriš na suncu, ali i još puno više - zapanjujuće je kako sve ova biljka djeluje na kožu

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Poznato je da sok aloe vere pomaže kad koža izgori na suncu 
  • No, jesi li znala da može čak i ubrzati cijeljenje rana?

U listovima aloe vere zadržava se voda i stvara prozirna tekućina nalik gelu koja sadrži vitamine, antioksidanse, minerale i aminokiseline, objašnjava dermatolog dr. Joel Schlessinger. Upotreba gela od aloe vere oprobani je kućni lijek naših baka i možemo ga koristiti za mazanje različitih bolnih mjesta na koži. Otkini jedan list aloe i prepolovi ga. Sačekaj da iscuri sluz. Ili si kupi bočicu gela od aloe vere. Kao i sa svakim drugim proizvodom za kožu, isprobaj ga prvo na malom, zdravom komadiću kože da provjeriš jesi li preosjetljiva na neki od sastojaka gela. 

BEAUTY Saznali smo zašto nam je koža drugačija u PMS-u

Za što se koristi gel od aloe vere?

Za nadraženu kožu
Ako primijetiš bilo kakvo crvenilo na koži, stavi na njega malo gela. U ljepljivoj tekućini koja izađe kad prelomimo list nalaze se sastojci koji ublažavaju upale, a u maloj količini sadrži i sastojke koji ublažavaju bol.

Pomaže kod psorijaze
Za psorijazu nema lijeka, ali ovaj gel može pomoći kod simptoma. Nanosi se nekoliko puta dnevno da se smanji crvenilo, prhutanje kože i upala koja jako svrbi, ali samo kod srednje jakih napada, objašnjavaju stručnjaci iz klinike Mayo. Možda će trajati i mjesec dana da se vidi pravi napredak.

Akne
Uz antibakterijska svojstva, gel sadrži i salicilnu kiselinu, eksfolijant koji skida mrtvi sloj stanica kože i tako otvara pore, a djeluje i protuupalno na lojne žlijezde. 

BEAUTY Naše godine često otkriva koža vrata - kako je njegovati da ostane mlada

Ubrzava zacjeljivanje rana
Aloa vera sadrži i sastojke koji sprečavaju razvoj gljivičnih inekcija, bakterija i virusa. Pomaže kod zacjeljivanja rana i opeklina prvog i drugog stupnja. Veliku površinu kože zahvaćenu dubokom opeklinom mora liječiti specijalist.

Pomaže čak i kod groznice
Malo kreme koja sadrži alou veru pomoći će da groznica na usnici brže zacijeli zbog antiviralnih sastojaka. Ponoviti više puta dnevno u tankom sloju.

Zbog svega nabrojanog, zbog svojeg hidratantnog učinka te umirivanja nadražene kože, svakako u svojoj kućnoj apoteci uvijek drži bočicu gela ili čak nabavi samu biljčicu i koristi njezinu sluz kad ti zatreba.

Posjeti Miss7.24sata.hr