Ako tuga i strah postanu pretežak teret, psihološku pomoć anonimno portaži na ove telefone

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Teret koji nam je donijela epidemija i potresi, ne treba se ustručavati reći, zaista je težak
  • No, za neke on postaje iznimno zahtjevan zbog čega su u nemogućnosti obavljati svakodnevne zadatke
  • Tko se u tome prepoznaje svakako bi mogao zatražiti stručnu psihološku telefonskim putem, jer zajedno smo jači

Osim što bi je vjerojatno svatko od nas opisao teškom, neugodnom i rado bi je prekrižio u kalendaru, 2020. godina donijela je brojne događaje koji bi mogli našteti našem psihičkom zdravlju. No, kako epidemija koronavirusa te traumatična iskustva jakih potresa nemaju svoje radno vrijeme’ nastavit će utjecati i na naše mentalno stanje u ovoj 2021. godini za koju se nadamo da će ipak pokazati boljom od prethodne. 

Saznajemo Nakon potresa važno je sačuvati mentalno zdravlje. Evo kako pomoći sebi i drugima

Dok izađemo na svjetlo na kraju tunela, trebamo znati da u tjeskobi i strahu od neizvjesne sudbine možemo tražiti pomoć.

Neki su to već i napravili. Psihijatrijske ustanove zaprimaju pozive stanovnika koji trebaju pomoć u nošenju tereta ovih zahtjevnih okolnosti. Ako osjetiš da i tebi taj teret postaje pretežak i ometa te u obavljanju svakodnevnih aktivnosti nemoj se ustručavati javiti se dežurnim službama za pružanje psihološke pomoći. 

Za to su uspostavljene posebne telefonske linije i u slučaju da je do liječnika u ustanova ili bolnicama teže doći. S druge strane slušalice možeš dobiti osnovne savjete i alate za to kako se nositi s problemima, pri čemu ostaješ anonimna. Stručnjaci naglašavaju kako se tako možeš i lakše otvoriti u razgovoru. Između ostalog, možeš dobiti i daljnje smjernice o tome je li potrebno potražiti pomoć liječnika koji ti može prepisati određenu terapiju lijekova, ili preporučiti savjetovanje.

Life&style Što kad ti se poremeti ritam spavanja kao ovih dana? Ove stvari će pomoći...

U psihijatrijsku bolnicu Vrapče njihovi pacijenti mogu se javiti na redovne telefone (01/3780 293  - trijažna’’ medicinska sestra, ili 098/354 702, 01/3780 690 te 01/3780 697), dok se građani koji trebaju psihološko savjetovanje mogu javiti na: 01/3713 258 ili 01/ 3713 259

Osim što se mogu javiti na telefonsko savjetovalište na broju 091/781 3627, stanovnici Sisačko-moslavačke županije pomoć mogu potražiti i na broju 044/567-164 koji je uspostavio Zavod za javno zdravstvo. 

Brojeve psihološkog savjetovališta Hrvatskog Crvenog križa prema županijama može potražiti ovdje

Ne zaboravi, zajedno smo jači. 

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Your browser doesn’t support HTML5 video

 

Posjeti Miss7.24sata.hr