7 razloga zašto bi svaki dan trebala piti čaj od hibiskusa

Thinkstock / Spencer Davies
Skromni hibiskus nikad nisu tako hvalili kao zeleni čaj. Nepravedno! Pogledaj kakva čuda u našem tijelu radi!
Vidi originalni članak

Čaj od hibiskusa već se godinama pijucka diljem svijeta. Ali, biljni čaj je tek nedavno postao drag zapadnom wellness svijetu. Izrađen je od cvijeta hibiskusa (Hibiscus sabdariffa). Jednom stavljen u nju, tamno obojeni tropski cvijet daje duboku crvenu boju tekućini u šalici i može se pripremiti vruć ili leden. Čaj od hibiskusa može se piti svakodnevno, tvrde stručnjaci. Savjetuj se za svaki slučaj sa svojim liječnikom kako bi provjerila je li redovito pijenje čaja u skladu s tvojim zdravstvenim ciljevima. (Shvatit ćeš zašto za minutu.)

Ako si znatiželjna je li ovaj popularni biljni čaj za tebe, evo što trebaš znati o zdravstvenim prednostima čaja od hibiskusa.

1. Čaj od hibiskusa može smanjiti krvni tlak

Jedan od najvećih razloga za slavljenjem čaja od hibiskusa je njegova sposobnost da pomaže u snižavanju krvnog tlaka - a istraživanja potkrepljuju tu teoriju. U istraživanju koje je objavio „The Journal of Nutrition“, kod odraslih osoba s hipertenzijom (visoki krvni tlak) koje su dnevno konzumirale tri obroka (720 ml) hibiskus čaja, došlo je smanjenja ukupnog krvnog tlaka. (Imaj na umu da je to bilo malo istraživanje sa 65 sudionika.)

Još jedan pregled prošlih istraživanja o čaju od hibiskusa pokazao je da pijenje ovog biljnog čaja snižava sistolički i dijastolički krvni tlak u prosjeku 7,58 mmHg i 3,53 mmHg.Ali, svakako razgovaraj sa svojim liječnikom prije nego što počneš redovito uzimati čaj od hibiskusa kao tretman za snižavanje tlaka, osobito ako si uzimala lijekove za krvni tlak poput hidroklorotiazida. 

2. ... te razinu kolesterola i triglicerida

Još jedna korist pijenja čaja od hibiskusa: može pomoći u održavanju dobre razine kolesterola (i zdravlje srca i krvnih žila), kažu stručnjaci. U malom istraživanju objavljenom u časopisu „Journal of Alternative and Complementary Medicine“, znanstvenici su otkrili da pijenje ovog čaja dva puta dnevno mjesec dana smanjuje ukupnu razinu kolesterola kod pacijenata s dijabetesom, uključujući LDL kolesterol, a jačanje razine HDL kolesterola, takozvane "dobre" vrste.

ZDRAVLJE 5 zdravstvenih problema koji su povezani s masnoćom na trbuhu

3. Održava zdravu probavu

Znaš da je hidratacija ključ za održavanje probavnog sustava sretnim, a čaj od hibiskusa samo bi mogao dati dodatni poticaj. Ta vrsta biljnog čaj također može funkcionirati kao prirodni diuretik, pomažući uklanjanju vode i natrija iz tijela, pridonoseći normalnom mokrenju te radu crijeva, kažu stručnjaci.

Zato samo naprijed i koristi ga za hidrataciju - samo nemoj pretjerati, upozoravaju stručnjaci . Odrasli ne bi trebali konzumirati više od  2 l čaja od hibiskusa dnevno, a djeca litru. Trudnice ne smiju konzumirati više od jedne litre dnevno, upozoravaju stručnjaci - zbog toga jer ovaj čaj sadrži aluminij i mangan. Prevelika količina mangana mogla bi uzrokovati čudne nuspojave poput drhtavice, a supervisoke razine aluminija povezane su s većim rizikom od određenih bolesti - poput Alzheimerove bolesti, pokazuju istraživanja. Neka istraživanja su pokazala da pretjerano konzumiranje čaja od hibiskusa može uzrokovati oštećenje jetre kod ljudi. Ali, sve dok ne piješ čaj od hibiskusa svakih sat vremena - vjerojatno si dobro.

ZDRAVLJE Ovaj moćni prirodni antibiotik možeš napraviti kod kuće

4. Čaj od hibiskusa pomaže u održavanju imunološkog sustava zdravim

Uz redovito pranje ruku i cijepljenje protiv gripe, ovaj biljni čaj može ti pomoći da izbjegneš tu opaku zimsku bolest. Čaj od hibiskusa bogat je C vitaminom, ključnim za održavanje zdravog imunološkog sustava, kažu stručnjaci. 

5. Čaj od hibiskusa može podržati mršavljenje 

Postoje neka istraživanja koja sugeriraju da hibiskus može pomoći  kod gubitka kilograma, kažu stručnjaci. Jedno istraživanje pokazalo je da je uzimanje ekstrakta hibiskusa u razdoblju od 12 tjedana rezultiralo smanjenjem tjelesne težine, abdominalne masnoće te BMI kod pretilih osoba. 

Važno je imati na umu su u tom istraživanju koristili ekstrakt hibiskusa, koji je koncentriraniji od čaja. Premda bi mogla vidjeti slične učinke nakon pijenja čaja, oni će vjerojatno biti u manjem opsegu. (Jedna porcija ekstrakta iznosi oko šest porcija čaja.)

6. Čaj od hibiskusa može ukrotiti upalu

Voće i povrće nisu jedini način da dobiješ dnevnu dozu antioksidansa. Čaj od hibiskusa je također pun fitokemikalija poput polifenola i antocijanina, tvrde istraživanja objavljena u časopisu „Fitoterapia“. Ti spojevi mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu, koje, kada su izvan kontrole, mogu povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i artritisa.    

ZDRAVLJE 8 znakova da tvoje tijelo zapravo ne podnosi mlijeko

7. Čaj od hibiskusa može poboljšati zdravlje jetre

Stručnjaci tvrde kako čaj od hibiskusa može poboljšati zdravlje jetre. Jedna istraživanje iz 2014. pokazalo je da uzimanje ekstrakta hibiskusa u razdoblju od 12 tjedana poboljšava stanje jetra odnosno bolest masne jatre, ozbiljno stanje koje može dovesti do zatajenja jetre – a često je kod osoba s prekomjernom težinom.

Ovo istraživanje također je koristilo ekstrakt hibiskusa, a ne čaj, a pijenje voćnog napitka vjerojatno neće imati jednak utjecaj, tvrde stručnjaci. Zato, pij mudro…

Posjeti Miss7.24sata.hr